TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jusek, Joseph J.

Dienstnummer:
35023015
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Headquarters Company, 2nd Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Aanbeveling:
Joseph J. Jusek, 35023015, Corporal, Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand op 28 september 1944 in de omgeving van Nijmegen, Nederland. Cpl. Jusek had de leiding over een sectie lichte mitrailleurs toen de rechterflank van Company E fel werd aangevallen door ongeveer twee compagnieën infanterie, ondersteund door artillerie, mortieren en vijf tanks. Ondanks het zware artillerie- en mortiervuur dat bij zijn stelling neerkwam bleef Cpl. Jusek, zijn eigen veiligheid negerend, zich aan het vuur bloot stellen om nauwkeurig vuur op de naderende infanterie te kunnen afgeven. Na enige tijd verschenen er tanks op het toneel om de voortgang van de vijandelijke infanterie te ondersteunen en een vijandelijke tank reed tot op 200 meter van Cpl. Jusek’s positie. Het eerste salvo van de tank was een bijna-treffer op zijn positie waardoor de andere drie leden van zijn geschutsbemanning werden uitgeschakeld en Cpl. Jusek pijnlijke verwondingen aan zijn gezicht en schouders opliep. Ondanks de ernstige pijn van zijn verwondingen weigerde Cpl. Jusek zijn positie op te geven en bleef dekkend vuur op de vijand afgeven. Hij bleef ongeveer twee uur op zijn positie vanwaar hij voortdurend de vijand onder vuur hield. Met zijn onzelfzuchtig optreden, zijn onwankelbaar plichtsbesef en zijn ontembare moed stelde Cpl. Jusek een inspirerend voorbeeld voor allen die getuige waren van zijn heldhaftige acties die de hoogste tradities van de strijdkrachten weerspiegelen. Hij trad in dienst in Cleveland, Ohio.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto