TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Power, William

Overlijdensdatum:
23 oktober 1942
Begraven op:
Monument Vermisten Tower Hill
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

William Power sneuvelde toen de Empire Star, een koelschip ten noorden van de Azoren door U 615 tot zinken werd gebracht. Het schip was op weg van Liverpool naar East London in Zuid Afrika met 10.555 lading.
Van de 103 bemanningsleden en passagiers kwamen er 42 om het leven en 61 overleefden de ramp.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Boatswain
Eenheid:
m.v. Empire Star, British Merchant Navy
Toegekend op:
15 september 1942
Aanbeveling:
Het schip vertrok uit Singapoer met veel vluchtelingen. Ze werd twee uur lang voortdurend aangevallen door vijandelijke vliegtuigen. Er we4rden veel bommen gegooid waarvan er drie het schip troffen en waardoor grote branden ontstonden. De organisatie van de brandbestrijding was goed en het vuur werd geblust.
Er volgde nog een aanval door 47 vliegtuigen die twee uur duurde maar het schip werd niet geraakt.
De kalmte van de kapitein, zijn leiding en bekwaamheid waren opmerkelijk en het was grotendeels aan zijn omgaan met het schip te danken dat het de veiligheid bereikte.
De Eerste Officier toonde steeds groot organisatietalent en onvermoeibaar leiderschap.
Onder leiding van de Eerste Machinist bleef het machinekamerpersoneel gedurende de hele aanval op zijn post en hield de machines en brandpompen op gang waardoor al het andere machinekamerpersoneel beschikbaar kwam om de brandweerploegen te helpen.
De Tweede Officier had de leiding over het geschut en streed er gedurende de aanval dapper mee. Er werd een vliegtuig neergehaald en een ander zeker beschadigd door het gecombineerde vuur van het schip en haar begeleider.
De bootsman en de timmerman gedroegen zich steeds voorbeeldig. Ze voerden de bemanning aan en werrkten onvermoeibaar tijdens de aanvallen.
Ze waren altijd vooraan, voerden de brandweerploegen aan, bestreden de branden effectief en leidden de ploegen die de gewonden naar de ziekenboeg vervoerden.

National Archives Reference T 335/45
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

Foto