Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kragt, Dignus "Dick"

Geboortedatum:
18 juli 1917 (Datchet/Berkshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
8 juli 2008 (Oslo, Noorwegen)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dick Kragt werd in de nacht van 23 en 24 juni 1943 gedropt in de omgeving van Epe en Vaassen in Nederland met als opdracht het opzetten van een ontsnappingslijn. Bekend onder de codenamen Lemontree, captain Kay, Frans Hals, Dick en Badsworth.
Tijdens zijn dropping verloor hij zijn apperatuur, inclusief zijn radio en was hij alleen bewapend met zijn Colt 45. Het lukte hem contact te leggen met Joop Piller, een Joodse verzetsstrijder uit Emst, waarmee hij een netwerk opzette om neergeschoten luchtmachtbemanningen te verstoppen, beschermen en uit bezet gebied weg te smokkelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
20 december 1951
Voordracht:
"Captain Kragt, die in juni 1943 in bezet Holland werd geparachuteerd, onderscheidde zich in grote mate als organisator en leider van een ontsnappings-organisatie naar Engeland voor Geallieerde piloten die boven Nederland ware neergeschoten. Hij gebruikte de ontsnappingsroutes eveneens voor het doorgeven van militaire informatie over de vijand. Aanvullend gaf hij waardevolle ondersteuning, tot aan de bevrijding in 1945, aan het verzet in Nederland."

Koninklijk Besluit Nr. 31 dd. 20 december 1951.
Nr. 1121
Bronzen Leeuw (BL)

Met Gouden Palm

Bronnen

Foto