TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Trobe, Jack Hewson

Geboortedatum:
28 juni 1913
Overlijdensdatum:
18 november 1986
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer: Aus. 416468, Royal Australian Air Force. in dienst vanaf december 1940.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
3 december 1943
Voordracht:
"Gedurende een nacht in november 1943 tijdens een aanval op Dusseldorf, waren Flight Sergeant Mowatt en Sergeants Bisby en Bridge de midden rugschutter, telegrafist en boordwerktuigkundige in een toestel gevlogen door Flight Lieutenant Trobe. Tijdens deze operaties was het toestel onderworpen aan een serie aanvallen van 4 jachtvliegtuigen. Tijdens deze acties werden de bommenwerper diverse malen geraakt. De staartkoepel, hydraulische installatie, intercom, radion en andere belangrijke apparaten raakten onbruikbaar. Flight Sergeant Mowat en Sergeants Bisby en Bridge raakten gewond. Ondanks dit wist Flight Lieutenant Trobe het toestel vliegende te houden. Twee van de motoren waren uitgeschakeld, maar Sergeant Bridge slaagde erin één te herstarten. Naderhand bluste hij een vuur dat was begonnen nabij één van de koepels en later assisteerde hij Flight Sergeant Mowatt bij het uitmaken van een vuur dat in de romp was ontstaan. Ondertussen was Sergeant Bisby, hoewel in hevige pijn, gedurende de gehele ontmoeting op zijn post gebleven, en werkte onuitputtelijk in het tijdelijk repareren van zijn draadloze apparatuur. Het lukte hem een reparatie uit te voeren welke de piloot hielp om een koers naar de thuisbasis uit te zetten. Later faalde de radio wederom, hoewel op het punt ineen te zakken, bleef Sergeant Bisby de taak uitvoeren deze te repareren. Door een uiterste inspanning wist Flight Lieutenant Trobe de basis te bereiken en, onder moelijke omstandigheden, een meesterlijke landing uit te voeren. In deze uitzichtloze situatie, heeft deze officier uitmuntende vaardigheden en moed getoond en zijn dappere pogingen werden uitstekend ondersteund door zijn kameraden wiens moed, standvastigheid en toewijding aan de plicht van een hoge orde waren."

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 3 december 1943.
Gezamenlijke voordracht met Sergeant Thomas Ernest Bisby, Flight Sergeant William Mowatt and Sergeant Robert Clough Bridge
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Australian Air Force
Toegekend op:
7 november 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht met Pilot Officer George William Fernyhough:
"Tijdens luchtoperaties hebben deze officieren vaardigheid, moed en standvastigheid getoond, overeenkomstig met de hoogste tradities van de Royal Air Force."

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 7 november 1944.

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette, Tuesday 30th November 1943, Issue 36271, dated 3rd December 1943
    - Fourth Supplement to The London Gazette, Friday 3rd November 1944, Issue 36782, dated 7th November 1944

Foto