TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mayers, Howard Clive

Geboortedatum:
9 januari 1910 (Sidney, Australië)
Overlijdensdatum:
20 juli 1942
Dienstnummer:
77976, Royal Air Force Volunteer Reserves
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Geboren in Sidney en ging naar de Cambridge Universiteit. Zoon van George Russell Mayers en Penelope Mayers en gehuwd met Betty Mary Mayers.
In 1937 ging hij bij het University Air Squadron en werd in dienst geroepen bij de Royal Air Force Volunteer Reserve in 1940 en werd geplaatst bij No. 601 Squadron. In mei 1941 werd hij in het Midden Oosten gestationeerd en nam het bevel over No. 94 Squadron op zich in juli. In april 1942 werd hij Wing Commander van 239 Wing. Nadat men had waargenomen dat hij een Macchi C202 op 20 juli 1942 had neergeschoten, verdween hij. Het wrak van zijn toestel werd gevonden, maar hij zat er niet in.
Hij schoot totaal 11 vliegtuigen neer en waarschijnlijk nog ééntje.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
Royal Air Force Volunteer Reserve
Toegekend op:
1 januari 1942
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer
Eenheid:
No. 601 (County of London) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
1 oktober 1943
Citaat:
"Deze officier heeft aan vele onderscheppingen deelgenomen en heeft zeven vijandelijke toestellen neergeschoten en mogelijk drie andere. Tijdens een recentelijke ontmoeting, ging er een kanonschot door zijn bakboord vleugel, een gat achterlatend van ruim ee meter in doorsnee, maar Flying Officer Mayers wist zijn toestel veilig terug naar de basis te brengen. Hij heeft grote moed getoond en een gevechtslust."

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 1 oktober 1943.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 94 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
13 februari 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier heeft tijdens de campagne in Libië zijn wing op een groot aantal missies aangevoerd. Zijn meesterlijke beheersing van tactiek en zijn knappe voorbereiding van operaties hebben grotendeels bijgedragen aan de behaalde successen.
Op 29 december 1941, tijdens een aanval met mitrailleurs op een vijandelijke colonne zag Wing Commander Mayers dat een lid van zijn formatie door afweervuur werd neergeschoten. Toen de aanval voorbij was, maakte hij een knappe landing bij het neergestortte toestel en ondanks de naderende vijandelijke voertuigen bleef hij kalm wachten totdat zijn kameraad bij hem was. Wing Commander Mayers zette hem op zijn stoel, klom in de cockpit bovenop hem en steeg op terwijl de vijand naderde. Hij vloog tenslotte veilig naar de basis terug. Deze officier heeft altijd grote moed en leiderschap getoond.

Verkregen als gesp voor op het lint van zijn eerste DFC.
Gepubliceerd in The London Gazette dd. 13 februari 1942.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Toegekend op:
28 juli 1942
Aanbeveling:
W/Cdr Mayers nam op 23 april 1941 239 Wing over. Een squadron van deze wing was het eerste dat werd uitgerust met de Kittyhawk jachtbommenwerper en een ander squadron was het eerste dat met lange-afstandstanks werd uitgerust. Zijn tactische kennis en persoonlijke interesse in elke operatie is een grote factor geweest bij het succes van de Kittybomber en van de lange-afstands Kittyhawk jager en zijn enthousiasme voor beide typen nam iedere aarzeling weg bij het squadron om af te moeten wijken van hun gebruikelijke rol in luchtgevechten. 6 Squadron met de Hurricane IID’s werd aan zijn Wing toegevoegd en het was weer geheel aan zijn tactische kennis te danken dat 6 Squadron zulke grote successen kon behalen. In alle gevallen heeft hij de eerste paar operaties geleid waarbij de nieuwe tactieken werden toegepast.
Op 8 en 12 mei leidde hij beide lange-afstandsonderscheppingen van bevoorradingsvliegtuigen op de route Derna – Kreta met als resultaat het onderscheppen van een grote groep vijandelijke toestellen waarvan 13 (of 23) Ju 52’s werden vernietigd. Tijdens deze missie haalde hij zelf een Ju 52 neer en vernietigde een andere waarschijnlijk. Op 9 mei leidde hij een lange-afstandsescortevlucht naar Benghazi met 250 Squadron en zijn aandeel in de voorbereiding van de operatie was een belangrijke factor bij de uitvoering ervan zonder verliezen. Hij is een meester in de kunst van het bombarderen en beschieten van vliegvelden, een van de belangrijkste daarvan was de aanval op Gazala op 16 juni waardoor wij ons vanuit Gabut op Sidi Rezegh konden terugtrekken en LG 75 konden uitvoeren zonder al te veel inmenging van Me 109’s.
Gedurende de terugtrekking kon zijn Wing onder zijn leiding intensief opereren ondanks zijn bestuurlijke verantwoordelijkheden tijdens deze moeilijke periode.

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 28 juli 1942.
Posthuum verleend.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "BATTLE OF BRITAIN"-gesp.
1939-1945 Star

Bronnen

Foto