TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Speirs, Ronald C. "Sparky"

Geboortedatum:
20 april 1920 (Edinburg/Schotland, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
11 april 2007
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Ronals Speirs (20 april 1920 in Edinburgh – 11 april 2007) was een officier van het Amerikaanse leger, die aan de Tweede Wereldoorlog deelnam en later commandant van de oorlogsmisdadigersgevangenis van Spandau was.

De in 1920 in Schotland geboren Speirs verhuisde in 1924 met zijn familie naar de Verenigde Staten. Na een militaire opleiding in de High School werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog luitenant in de infanterie, maar wisselde naar de Parachute Infantry Regiment, waar hij conducteur in de D-Company ("Dog Company") van het tweede bataljon van het 506th Amerikaanse Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division werd. Op D-Day (6 juni 1944) sprong hij met zijn compagnie bij Normandië en was hij bij de vernietiging van enkele Duitse wapens. Tijdens het offensief in de Ardennen wisselde hij als leider van de compagnie naar de E-Company ( "Easy Company) en leidde hij de aanval op Foy.

Robert Speirs werd in de televisieserie Band of Brothers gespeeld door Matthew Settle.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company D, 1st Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
1st Lieutenant RONALD C. SPEIRS, 0439 465, Parachute Infantry, dienend bij de landmacht van de Verenigde Staten, onderscheidde zich door moed in actie. Op 10 oktober 1944, in de omgeving van Rendijk in Nederland, kreeg hij opdracht een patrouille naar de oevers van de Neder Rijn te leiden om vijandelijke activiteiten aan de overkant van de rivier te verkennen. In de vroege morgen bereikte hij de oever met zijn patrouille en bleef de hele dag de overkant van de rivier waarnemen. Na het vallen van de duisternis zwom hij vrijwillig naar de overkant waar hij zich op onbekend terrein bevond. Hij ontdekte een vijandelijk mitrailleurnest, een vijandelijk hoofdkwartier en andere activiteiten van de vijand bij Wageningen. Hij bemachtigde een rubberboot die door de vijand was achtergelaten en keerde met de informatie terug naar de eigen kant van de rivier. Terwijl hij naar zijn eigen linies terugkeerde raakte hij gewond door vijandelijk mitrailleurvuur. Luitenant Speirs was de eerste die in deze omgeving de Neder Rijn overstak en zo de weg vrij maakte voor andere patrouilles om gelijksoortige verkenningen uit te voeren. De inlichtingen bleken van grote waarde voor zijn eenheid. Zijn acties waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de strijdkrachten. Hij trad in Massachusetts in militaire dienst.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto 1: US Army (Public Domain)
  • - Bando, M., 101st Airborne: The Screaming Eagles in World War II, Zenith Press, St. Paul/Minnesota, USA, 2007
    - Rapport, L., Northwood Jr., A, Rendezvous with Destiny – A History of the 101st Airborne Division, The Battery Press, Nashville, USA, 2000 (reprint of the original 1948 edition not the later 1965 second edition)
    - heroesforever.nl
    - Eva Fiolet (vertaling)