TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abate, Albert Francis "Al"

Geboortedatum:
29 juli 1915 (New Haven/Connecticut, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
1 december 2000 (Sun City/Arizona, Verenigde Staten)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of Arizona
Vak: 48. Graf: 901.
Dienstnummer:
0-1315255
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Albert Abate ging als soldaat in dienst op 11 maart 1937 bij het 118th Medical Battalion en werd in 1941 in actieve dienst opgeroepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als officier aan het Europese front.

Na terugkeer uit actieve dienst in 1945 ging Major Abate weer bij de National Guard als compagniescommandant bij het First Battalion, 102nd Infantry Regiment en werd in 1950 weer in actieve dienst opgeroepen, tijdens de Korea crisis. Later werd hij uitvoerend officier bij het First Battalion, 102nd Infantry Regiment.

Albert Abate overleed oip 1 december 2000 en ligt begraven op de National Cemetery te Cave Creek, Arizona.

Ontving tevens de Army of Occupation Medal met "GERMANY" gesp, de National Defence Service Medal, de Armed Forces Reserve Medal en de NATO ribbon. Hij ging met pensioen met de rang van Lieutenant Colonel. Op zijn grafsteen staat ook dat hij in Vietnam heeft gediend.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company K, 406th Infantry Regiment, 102nd Infantry Division "Ozark", U.S. Army (Company K, 406th Infantry Regiment, 102nd Infantry Division "Ozark", U.S. Army)
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie tegen de vijand in de omgeving van Appweiler in Duitsland op 17 november 1944. Hoewel zijn pelotonssergeant en de sectieleiders gewond waren geraakt in de eerste fase van de aanval bleef First Lieutenant Abate (toen Second Lieutenant) zijn mannen naar voren leiden, zich er volledig van bewust dat hij de enig overgebleven officier van de aanvalseenheden was. Zich vrijelijk bewegend door de ware regen van vuur gaf hij zijn mannen hernieuwde moed. Toen ze werden tegengehouden door een zwaar versterkt mitrailleurnest gaf hij zijn mannen bevel dekking te zoeken terwijl hij zelf moedig aanviel en de stelling uitschakelde. Uiteindelijk werd het doel bereikt maar First Lieutenant Abate weigerde in dekking te gaan totdat hij er zich van had verzekerd dat zijn mannen goed beschermd waren. Zijn moed en dappere leiding strekken hem en de strijdkrachten tot grote eer.

De exacte datum van verlening is ons niet bekend.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Europees Operationeel gebied U.S. Army.
ETO Certificate of Merit
Armed Forces Reserve Medal

Bronnen

Foto