TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McCalip, Leo Allen

    Geboortedatum:
    26 september 1916
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Leo Allen McCalip diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger bij de 45th Infantry Division. Hij was een lange man, 1,90 meter dus zijn taak bestond uit het dragen van een mortier of een BAR. Hij nam deel aan de operaties om Sicilië binnen te vallen en te bevrijden en Italië. In Italië was de 45th ingedeeld bij het 7de leger onder Generaal George Patton. Op 10 juli 1943 was hij bij de eerste landingstroepen op de zuidoostkust van Sicilië en trok naar het noorden ongeveer halverwege het eiland. Op dat punt werd een deel van de 45th (waaronder hijzelf) teruggestuurd naar de kust waar ze weer aan boord van schepen gingen en om het eiland heen voeren voor een andere landing – zijn tweede – op de noordoostkust, in een poging de Duits/Italiaanse terugtocht af te snijden. Nadat Sicilië was veroverd, kreeg de 45th tijd om te herstellen en opnieuw te worden uitgerust voor de volgende taak: de invasie van zuid Europa (Italië). Op 3 september 1943 begon de 45th, nu toegevoegd aan het 5de leger van Generaal Mark Clark aan een landing – zijn derde – bij de Italiaanse haven Salerno op de westkust van Italië. Na weken van felle gevechten in de Italiaanse bergen en het veilig stellen van de haven, ging de 45th weer aan boord van schepen voor nog een landing – zijn vierde – verder naar het noorden langs de kust op 22 januari 1944 bij Anzio. Hoewel de 45th eerder in zware strijd was gewikkeld, was Anzio het ergste. De landing verliep zonder veel tegenstand maar de Duitsers zetten alles in wat ze hadden tegen de gelande troepen. Het duurde tot mei voordat de Duitse tegenstand gebroken was. Het waren enkele van de bloedigste gevechten uit de oorlog. Een deel van de gevechten omvatte de beroemde stijd om Monte Cassino in maart 1944.
    Leo Allen McCalip was ook gerechtigd tot het dragen van het lint van de de Presidential Unit Citation.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Corporal (Korporaal)
    Eenheid:
    Company H, 180th Infantry Regiment, 45th Infantry Division "Thunderbird", U.S. Army
    Voor actie die getoond werd op 10 juli 1943 tijdens “Operatie Husky” (de landing op Sicilië) in de provincie Caltanissetta, regio Sicilië, Italië.



    Aanbeveling niet beschikbaar.
    Bronze Star  Medal (BSM)

    Bronnen

    Foto