TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verberne, Jacques Pierre Jean

Geboortedatum:
30 juli 1911 (Deventer, Nederland)
Overlijdensdatum:
19 februari 2011 (Den Haag, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
1 januari 1935: Reserve-Tweede-Luitenant der Infanterie;
1 januari 1939: Reserve-Eerste Luitenant;
1 januari 1949: Reserve-Kapitein.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Eenheid:
11e Regiment Infanterie (11th Infantry Regiment)
Toegekend op:
29 mei 1947
Beschrijving:
"Heeft zich door het bedrijven van zeer moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden, door op 12 en 13 mei 1940 tijdens de strijd op de Grebbeberg, nadat hij als bataljonsadjudant het verband met een reeds in gevecht gewikkeld ander bataljon had moeten opnemen, op onverschrikken wijze onder zwaar vijandelijk vuur bij één van de onderdelen van dit bataljon aan het gevecht deel te nemen, toen hij ondanks herhaalde pogingen zijn eigen bataljon niet meer in de oorspronkelijke opstelling of in de omgeving daarvan had kunnen terugvinden. Daarbij zelf een mitrailleur te bedienen en handgranaten te werpen, waardoor de in en achter de eigen loopgraven doorgedorngen vijand verliezen werden toegebracht en deze zich slechts voet voor voet verder kon werken.
Door zijn onversaagde, opgewekte, bemoedigende en uiterst flinke houding te midden van de handgranatenstrijd op korte afstand het moreel van een kleine groep, welke de aftocht dekte en waarvan hij het bevel op zich had genomen, op te voeren en aldus omsingeling door de overmachtige vijand te beletten."

Koninklijk Besluit No. 23, dd. 29 mei 1947.
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Verkregen met gesp "NEDERLAND MEI 1940".
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen