TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Touart, Anthony J.

Overlijdensdatum:
1 maart 1945 (Sindorf/Rijnprovincie, Duitsland)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
Commanding Officer 414th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army
De Silver Star wordt uitgereikt aan Anthony J. Touart, Col. Infantry, Headquarters, 414th Infantry in actie in Nederland op 29 oktober 1944.

In de middag van 29 oktober 1944 werd een van Col. Touart's bataljons door vijandelijk vuur vastgenageld met als gevolg een tijdelijk vuuroverwicht van de vijand over het hele strijdtoneel waaronder de commandopost van het bataljon. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid ging Col. Touart naar de commandopost en bleef daar de rest van de dag en een deel van de nacht onder zwaar vuur. Onder leiding van Col. Touart werden onder de meest moeilijke omstandigheden plannen voorbereid voor een nachtelijke aanval, waaronder het oversteken van een nauwelijks over te steken kanaal. Zo doelmatig waren de afgekondigde plannen en onder leiding van Col. Touart uitgevoerd dat het bataljon aanviel, het kanaal overstak en de aanval voortzettend de missie voltooide met een minimum aan verliezen. Bij vele volgende gelegenheden in Duitsland leidde Col. Touart zijn troepen en spoorde zijn officieren en manschappen tot grote inspanningen aan door zijn plichtsbesef, zijn minachting voor eigen veiligheid en zijn aanwezigheid bij zijn leiders in de voorste linies. Onder zijn leiding heeft het regiment van Col. Touart een benijdenswaardige reputatie gevestigd van doelmatigheid en prestaties op het slagveld. Zijn optreden onder vuur zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de landmacht van de Verenigde Staten. Hij trad in Mobile, Alabama in militaire dienst.

G.O. No. 34, 1 January 1945, 104th Infantry Division.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Hoegh L.A. & Doyle H.J., Timberwolfs Tracks – The History of the 104th Infantry Division 1942-1945, Infantry Journal Press, Washington D.C., U.S.A., January 1999 edition

Foto