TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cox, Robert C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 18th Tank Battalion, 8th Armored Division "Thundering Herd", U.S. Army (Company A, 18th Tank Battalion, 8th Armored Division "Thundering Herd", U.S. Army)
De Silver Star wordt uitgereikt aan Robert C. Cox (O-532723), Second Lieutenant (Cavalry), U.S. Army wegens dapperheid in actie tegen de vijand, dienend bij Company A, 18th Tank Battalion, 8th Armored Division in Duitsland op 27 januari 1945.

Lieutenant Cox zat in de voorste tank van zijn peloton toen dat optrok naar Sinz, Duitsland. Toen zijn colonne een moerassig veld overstak op de rechterflank van een eenheid ernaast reed zijn tank op een mijn en kwam direct onder vuur van twee vijandelijke Type IV tanks. Ondanks dit vuur klom Lieutenant Cox eruit en leidde de beweging van zijn tank om die in vuurpositie te brengen. Hij bond daarop de strijd aan met beide tanks en een anti-tank kanon en schakelde ze allemaal uit. Terwijl zijn bemanning in de tank bleef, klom Lieutenant Cox er nogmaals uit en hoewel hij voortdurend onder artillerievuur lag, leidde hij de rest van de eenheid om het mijnenveld heen. De persoonlijke moed en het bezielend leiderschap van Lieutenant Cox strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten tot grote eer. Hij trad vanuit New Mexico in militaire dienst.

G.O. No. 1, Hq. 8th Armd. Div., 8 February, 1945, Page 2.

Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Leach, C.R., In Tornado’s Wake – A History of the 8th Armored Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1992
    - 8th-armored.org

Foto