TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Knowlton, Donald E.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
160th Field Artillery Battalion, 45th Infantry Division "Thunderbird", U.S. Army (160th Field Artillery Battalion, 45th Infantry Division "Thunderbird", U.S. Army)
Aanbeveling:

De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Donald E. Knowlton, First Lieutenant (Field Artillery), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 160th Field Artillery Battalion, in actie tegen vijandelijke troepen op 16 februari 1944 in de omgeving van Carroceta, Italië.*
First Lieutenant Knowlton leidde artillerievuur vanuit een observatiepost in de voorste linie van een infanteriebataljon. De post werd door vijandelijke artillerie en infanterie aangevallen en men was gedwongen deze te ontruimen. First Lieutenant Knowlton weigerde in dekking te gaan en bleef in positie om het artillerievuur op de oprukkende vijand te corrigeren. Door zijn inspanningen kwam de vijandelijke macht onder effectief vuur te liggen. De vijandelijke aanval vorderde tot een punt binnen dertig meter van zijn positie. First Lieutenant Knowlton corrigeerde tegelijkertijd het artillerievuur en beschoot de vijandelijke troepen met zijn karabijn, waarbij hij tenminste twee vijanden doodde. Tijdens de aanval raakte hij zeer ernstig gewond toen hij door mitrailleurvuur in zijn hoofd werd geraakt maar door zijn nauwkeurige leiding van het artillerievuur werd de vijandelijke dreiging gebroken. First Lieutenant Knowlton's moedige acties, zijn persoonlijke moed en zijn vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, zijn eenheid en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 48 (1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Whitlock, F., The Rock of Anzio – From Sicily to Dachau: A History of the U.S. 45th Infantry Division, Westview Press, Boulder, USA, 1998
    - homeofheroes.com

Foto