TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Anderson, John Thompson McKellar "Jock"

Geboortedatum:
12 januari 1918 (Hampstead/Londen, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
5 oktober 1943 (Termoli/Campobasso, ItaliŽ)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Sangro River
Vak: VIII. Rij: A. Graf: 44.
Dienstnummer:
126502
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Major John Anderson diende in Noord-Afrika en ItaliŽ. Hij onderscheidde zichzelf in TunesiŽ ondanks een beenwond.

Militaire carriŤre:
23 maart 1940: 2nd Lieutenant
?: WS/Lieutenant
?: T/Captain
?: A/Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
8th Battalion Argyll and Sutherland Highlanders, 36th Infantry Brigade, 78th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
18 mei 1943
Voordracht:
"Ter erkenning van dapper en opmerkelijk optreden in Noord-Afrika."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
8th Battalion Argyll and Sutherland Highlanders, 36th Infantry Brigade, 78th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
29 juni 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en opmerkelijk plichtsbesef tijdens de aanval op Longstop Hill in TunesiŽ op 23 april 1943.
Gedurende een periode van vijf uur leidde Major Anderson de aanval onder intens vijandelijk vuur van mitrailleurs en mortieren. Als bevelvoerend compagniescommandant leidde hij de aanval op het eerste doel van het bataljon over een groot stuk open helling, de meeste tijd zonder dekking van rook. De tegenstand van de vijand was zeer vastberaden en er werden zware verliezen geleden, waaronder alle commandanten van infanteriecompagnieŽn, al voordat het eerste doel werd bereikt.
Bij het eerste doel en steeds onder voortdurend vijandelijk vuur hergroepeerde Major Anderson het bataljon en haalde mannen bijeen van wie de commandanten in de meeste gevallen gewond dan wel gesneuveld waren. Omdat de bevelvoerend officer was gedood nam hij het commando over het bataljon op zich en leidde de aanval op het tweede doel. Tijdens die aanval raakte hij gewond aan zijn been maar ondanks dat zette hij door en veroverde uiteindelijk Longstop Hill met een groep van slechts vier officieren en ongeveer 40 andere manschappen. Tijdens deze fase van de aanval was het vuur zo intens dat de rest van het bataljon vast werd genageld en pas verder kon nadat Major Anderson de heuvel had veroverd.
Tijdens de aanval leidde hij persoonlijk minstens drie overvallen op vijandelijke mitrailleurnesten en elke keer was hij de eerste man in de stelling; hij leidde ook een geslaagde aanval op een vijandelijke mortierstelling met vier mortieren die door meer dan 30 vijanden werd verdedigd. Op de heuvel namen Major Anderson`s troepen ongeveer 200 man gevangen en doodden er veel meer tijdens de aanval. Het is grotendeels aan de moed en de durf van deze officier te danken dat Longstop Hill werd veroverd en het was de aanmoediging door zijn voorbeeld dat mannen die zonder leiding zaten toch door bleven vechten.

Bezichtiging Victoria Cross in het Argyll and Sutherland Highlanders Museum in Stirling Castle te Schotland.
Victoria Cross (VC)

Bronnen