TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chamberlin, John C. "Jack"

Geboortedatum:
9 november 1920 (Belding/Michigan, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
7 februari 1990 (Osprey/Florida, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
36 525 582
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

John C. Chamberlin werd op 9 november 1920 geboren in Belding, Michigan als zoon van William Ira Chamberlin en Catherine Putnam Chamberlin. Op 12 jarige leeftijd kreeg hij de bijnaam “Jack”. Hij doorliep de Edmore High School in Edmore, Michigan, ging toen naar Kalamazoo College en vandaar naar West Point Prep.
Na het uitbreken van WO 2 ging Jack bij het leger en besloot paratrooper te worden. Aan het einde van zijn diensttijd raakte hij op 7 januari 1945 bij Mont in België gewond. Vanwege zijn verwonding werd hij naar Londen vervoerd waar zijn rechterarm ongeveer 5 centimeter onder de elleboog werd geamputeerd. Vanuit Londen werd Jack overgebracht naar het VA hospitaal in Battle Creek, Michigan waar hij anderhalf jaar bleef voor revalidatie.
Zijn verloofde, Majorie Elece Smith verhuisde van Caro, Michigan om in het zelfde VA hospitaal als secretaresse te gaan werken en ze trouwden tegen het einde van zijn verblijf. Nadat zijn revalidatie voltooid was, verhuisden Jack en Marge naar Midland, Michigan zodat Jack zijn werk bij de Dow Chemical Company kon hervatten. Tijdens zijn 37 jaar bij Dow werkte Jack op de afdeling verkoop en ging als hoofd verkoop van de afdeling Polystyrene met pensioen. Na zijn pensionering verhuisden Jack en Marge naar Osprey, Florida. Jack overleed in Osprey op 17 februari 1990 en zijn vrouw Marge stierf op 12 september 2011. Jack liet drie kinderen achter: twee zoons John en Kim, een dochter Barbara en vijf kleinkinderen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company F, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army (Company F, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army)
Toegekend op:
2 februari 1945
Voor een actie uitgevoerd op 7 januari 1945 bij Mont in de provincie Luxemburg iin België.
Wegens dapperheid in actie op 7 januari 1945, 1.5 kilometer van Mont in België. Tijdens een aanval op een vijandelijke versterking kwam de sectie van Sergeant Chamberlin onder uitzonderlijk zwaar en nauwkeurig vuur van mitrailleurs en kleine wapens waardoor diverse gewonden vielen. Sgt. Chamberlin rende onder dit vuur zonder aarzelen over ongeveer 100 meter open terrein in een poging de gewonde man terug te halen. De vijand legde met 50 mm mortieren een spervuur maar hij slaagde erin de man in gedeeltelijke dekking te brengen en ging naar zijn oorspronkelijke positie terug. Nadat het spervuur was afgenomen rende hij weer over het open veld en stuitte weer op een spervuur waardoor hij werd teruggedrongen nadat hij ernstig aan zijn arm was gewond. Weigerend om afgevoerd te worden, bleef hij op zijn open post en leidde de terugtrekking van zijn sectie totdat hij bezweek door bloedverlies. Sgt. Chamberlin’s moed en onverschrokken leiding pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede Purple Herat ontvangen in de vorm van een bronzen eikenloof, te dragen op het lint van de eerste Purple Heart.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Ontvangen met vier bronzen campagnesterren.
European-African-Middle Eastern Campaign Medal

Bronnen

Foto