TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Denton, Frank Henderson

Geboortedatum:
23 april 1917 (Greymouth, Nieuw-Zeeland)
Overlijdensdatum:
1 maart 2001
Dienstnummer:
36238
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Bevorderingen:
17 januari 1940: Pilot Officer;
17 januari 1941: Flying Officer (war substitution);

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer
Toegekend op:
1 oktober 1940
Voordracht:
"Op een nacht in september 1940, hoewel de vijand hem trachtte te verleiden met een vals verlicht pad, toonde Pilot Officer Denton grote inleving en moed toen hijmet succes het vliegveld van Chartres aanviel, zijn primaire doel, vanaf geirnge hoogte.
Enkele nachten later, na gefaald te hebben in het vinden van zijn doel in de Roer vanwege zware weersomstandigheden, besloot ij eenaanval te ondernemen op de havens en scheepvaart bij Vlissingen. Hij brak door de wolken op 300 meter en manouvreerde tot hij in positie was voor de aanval van het doel waarvan hij wist dat het zwaar werd verdedigd. Pilot Officer Denton dook door een vernietigend gordijn van licht luchtafweergeschut en machinegeweervuur op een vastberaden en moedige manier en liet zijn bommen vallen op zulk een lage hoogte dat de explosies zijn toestel tientalle meters de lucht in stuwden. Desondanks was hij in staat om grote vlammen en explosies waar te nemen onder de schepen en havens. Uiteindelijk wist hij, met grote moeite, zijn vliegtuig met gapende gaten in elke vleugel, veilig terug te brengen naar de basis. Pilot Officer Denton heeft deelgenomen aan vierentwintig grote bomaanvallen boven vijandelijk gebied. Hij is een vastberaden en moedige captain en draagt het volledige vertrouwen van zijn bemanning en collega's."

The London Gazette dd 1 oktober 1940.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 487 (RNZAF) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Carthage
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
Wing Commander Denton heeft drie operationele tours volbracht. In september 1944 kreeg hij de opdracht om het Gestapo Hoofdkwartier in Aarhus, Denemarken aan te vallen. Boven het doelgebied raakte zijn vliegtuig het dak van een gebouw en liep aanzienlijke schade op. Door biljant vliegwerk was deze officier uiteindelijk in staat om de basis te bereiken. Toen hij een andere keer de opdracht kreeg om het Gestapo Hoofdkwartier aan te vallen in Kopenhagen, werd zijn vliegtuig aanzienlijk beschadigd door FLAK waardoor hij gedwongen werd een noodlanding te maken toen de basis was bereikt. Hij is altijd een inspiratie geweest voor zijn bemanning en voor het Squadron."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star

Bronnen

  • Foto 1: Nicole Gray (Frank in the middle)
  • - The London Gazette, Issue 34801, dated Tuesday 27th February 1940
    - The London Gazette, Issue 34958, dated Tuesday 1st October 1940
    - The London Gazette, Issue 35090, dated Friday 28th February 1941
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 37265 published on the 11 September 1945
    - Dix Noonan Webb
    - Papers Past

Foto