TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frunze, Timur Mikhailovich

Geboortedatum:
5 april 1923 (Charkov, Oekraïne)
Overlijdensdatum:
19 januari 1942 (Nabij Staraja Roessa/oblast Novgorod, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Novodevitsji Begraafplaats
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Timoer Michailovitsj Froenze werd geboren op 5 april 1923 in Charkov in Oekraïne. Hij was de zoon van Michail Vasiljevitsj Froenze, de beroemde revolutionair die een kopstuk van het Rode Leger was tijdens de Russische Burgeroorlog. Na diens dood werd Timoer geadopteerd door de latere maarschalk van de Sovjet-Unie Kliment Vorosjilov, ook een beroemd Sovjetkopstuk.

In 1938 werd Timoer lid van van de Komsomol. Hierna ging hij naar een speciale lagere Luchtmachtschool. In 1940 trad hij in dienst van het Rode Leger. Met uitstekende cijfers slaagde hij in 1941 aan de Militaire Luchtvaartschool Katsja op de Krim.

Vanaf eind december 1941 diende Froenze aan het front. In de korte periode dat hij aan het front was vervulde hij negen gevechtsmissies in tien dagen, was hij bij drie luchtgevechten betrokken en schoot hij twee of drie vijandelijke vliegtuigen neer. Tijdens een gevecht met Duitse jagers op 19 januari 1942 werd hij neergeschoten.

Zijn toestel stortte 500 meter van het dorpje Otvidno neer, in de buurt van Staraja Roessa. Froenze werd ter plaatse begraven. Op 16 maart 1942 kreeg hij postuum de titel 'Held van de Sovjet-Unie' en de Orde van Lenin toegekend. In de jaren '50 werd Froenze herbegraven op de Begraafplaats Novodevitsjij in Moskou. Er werden straten naar hem vernoemd in Moskou, Staraja Roessa en Velikij Novgorod.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leitenant (luitenant)
Eenheid:
Lyotchik-istrebitel 161 istrebitelnogo aviationnogo polka, 57 smeshannaya aviatsionnaya divizia, Severo-Zapadny front (jachtvlieger in het 161e Jager-Luchtvaartregiment, 57e Gemengde Luchtvaartdivisie, Noord-Westelijke Front)
Toegekend op:
16 maart 1942
Luitenant Froenze kreeg de titel 'Held van de Sovjet-Unie' toegekend omdat hij in tien dagen tijd negen gevechtsmissies volbracht, teneinde de troepen in de buurt van de stad Staraja Roessa te beschermen. Op 19 januari 1942 patrouilleerde Froenze met nog twee kisten nabij Staraja Roessa en beschermden ze de grondtroepen tegen luchtaanvallen. Al snel verschenen 30 vijandelijke bommenwerpers en acht vijandelijke jagers aan de horizon. De drie Sovjettoestellen vielen de jagers aan. Enkele Duitse toestellen werden neergeschoten, maar na even was Froenze zijn collega's kwijt. Hij zette de strijd alleen voort, maar kort nadat zijn munitie opraakte werd hij door een Duitse jager neergeschoten. Froenze was in totaal bij drie luchtgevechten betrokken en schoot twee of drie vijandelijk vliegtuigen neer.
Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leitenant (luitenant)
Eenheid:
Lyotchik-istrebitel 161 istrebitelnogo aviationnogo polka, 57 smeshannaya aviatsionnaya divizia, Severo-Zapadny front (jachtvlieger in het 161e Jager-Luchtvaartregiment, 57e Gemengde Luchtvaartdivisie, Noord-Westelijke Front)
Toegekend op:
16 maart 1942
Orden Lenina

Hoort bij de Gouden Ster.

Bronnen

Foto's