TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Besedick, Frank Paul

Geboortedatum:
19 oktober 1913 (Hamilton/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 maart 1987 (Cincinnati/Ohio, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 32091477.

Frank Besedick werd geboren op 19 oktober 1913 in Hamilton Ohio. Al op vier jarige leeftijd toonde hij interesse en aanleg voor kunst en werd hij specifiek bekend door zijn gedetailleerde tekeningen van de lokale spoorweg tijdens zijn laatste jaar op High School, waarvoor hij een kunstbeurs van het Scholastic Magazine verwierf, waarmee twee jaar hij ging studeren aan de Vesper George Art School in Boston. Vervolgens studeerde hij aan de National Academy of Design in New York onder leiding van Henry Hobart Nichols. In 1937-37 verkreeg hij een studiebeurs om aan de Tiffany Foundation in Oyster Bay, New york te studeren.

In de jaren 1938-1939 was Besedick betrokken bij het Works Progress Administration (WPA) Art Project in New York City. In deze periode maakte hij vooral etsen, litho's en pentekeningen die het dagelijks leven in de stad uitbeelden, de American Scene Movement, waarvan diverse objecten in de vaste tentoonstelling van de Fine Print Collection in het Library of Congress zijn te bewonderen. Gekozen in de Who's Who in America, lid van de Society of American Etchers, de Natonal Arts Club, de Arts Students League en de Southern Printmaker's Society, werden vele van zijn werken gekozen en wonnen prijzen op vele exposities. In deze tijd leerde hij Ernest Roth kennen die hem in 1940 voordroeg voor een partnerschap bij de André Smith's Research Studio in Maitland, Florida.

Werkend bij de Research Studion, experimenteerde Besedick met diverse technieken en produceerde vele werken. Meest bekend werdende waterverf serie "A Shadow Fall On Beaverbrook. Deze serie werd in 1941 tentoongesteld in een expositie alleen over hem in de Ferargil Gallery te New York City. Besedick kon echter zelf niet van de expositie genieten aangezien hij op 14 mei 1941 al was opgeroepen voor militaire dienstplicht.

Ook in het leger werden al snel zijn artistieke kwaliteiten erkend en werd hij de officiële militaire-kunstenaar van de Fourth Armored Division. Hij produceerde vele werken terwijl de divisie op manouvers was in de Mohave woestijn en maakte pen en inkt illustraties voor het boek "FROM THE BEACH TO BAVARIA" tijdens de Europese campagne.

Na de oorlog keerde Besedick terug naar Ohio en stichtte daar een familie. Hij overleed op 30 maart 1987.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: US Army photo
  • - Fox, Don M., Patton’s Vanguard – The United States Army Fourth Armored Division, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2003
    - Besedick Family via Susan Besedick
    - NARA-AAD

Foto