TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bieber, Melvin H.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company B, 743rd Tank Battalion, 30th Infantry Division "Old Hickory", U.S. Army
Toegekend op:
9 februari 1945
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Melvin H. Bieber (37194107), Staff Sergeant, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij 743d Tank Battalion, toegevoegd aan de 30th Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 12 oktober 1944 bij Birk in de Rijnprovincie in Duitsland.

Na twee uren van onophoudelijk artillerie- en mortiervuur lanceerde de vijand een gecoördineerde aanval met tanks en infanterie op defensieve stellingen die door S.Sgt. Bieber’s compagnie werden bezet. Het bevel voerend over een eenzame tank tegen een overweldigende meerderheid sloeg S.Sgt Bieber een felle aanval door vijf Duitse tanks af die probeerden zijn compagnie onder de voet telopen. Een kwartier lang legde hij een verwoestend vuur op de naderende tanks, schakelde er twee uit en hield de overige op afstand. Toen er assistentie verscheen voegde hij zich bij het afslaan van massieve aanvallen van Duitse tanks gedurende drie uur. Met zijn onverschr0okken moed en uitzonderlijke heldhaftigheid verhinderde S.Sgt. Bieber dat de vijand de positie van zijn compagnie oner de voet liep. Zijn onverschrokken acties, persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste militaire tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 30th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer.

Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 23 (February 9, 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hewitt, R.L., Workhorse of the Western Front – The Story of the 30th Infantry Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1980
    - Folkestad, W.B., The View from the Turret – The 743rd Tank Battalion During World War II, Burd Street Press, Shippensburg, USA, 2000
    - The 30th Infantry Division In World War II

Foto