TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ord, Robert Edward

Geboortedatum:
16 september 1917 (Horham/Durham, Groot-Britannië)
Overlijdensdatum:
5 september 2004
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
16th/5th Queen's Royal Lancers, 26th Armoured Brigade, 6th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
oktober 1944
Voordracht:
"Door zijn actie heeft Sgt. Ord zonder twijfel veel slachtoffers bij tanks en infanterie voorkomen, naast het veel verliezen toebrengen aan de vijand. Door zijn moed en rustige uitstraling was hij een inspiratie voor zijn bemanning en zijn eskader."

Op 15 mei 1944 raakten de 16/5 Lancers in gevecht, samen met de 6th Inskilling Fusiliers, nabij Monte Cassino tegenover de Gustav Linie. Tijdens het gevecht, verloor de tank van Sergeant Robert Ord een rupsband. Ze raakten vastgenageld door granaatvuur, sluipschutters en anti-tank geschut. Denkend dat de tank zwaar beschadigd was, beval hij zijn manschappen het voertuig te verlaten. Buiten gekomen ontdekten ze dat de romp redelijk onbeschadig was gebleven en dat het veiliger was om in de tank te blijven. Ze wisten de koepel zodanig te repareren dat ze vanaf hun vaste positie de vijand konden beschieten en vandaar artillerievuur en vuur van tanks naar de Duitse posities konden dirigeren. Onbeschermd door andere tanks en in het zicht van een Duitse observatiepost wisten ze het zo zes en een half uur uit te houden. Alleen toen hij hiertoe het bevel kreeg van zijn eskader kommandant was hij bereid zijn tank te verlaten toen het licht begon weg te vallen en hij direct werd bedreigd door een stuk mobiel geschut. Nadat hij weer bij zijn eskader was gearriveerd, nam hij direct het bevel op zich over een andere tank en vocht hiermee de rest van de dag en de daaropvolgende opmars.

Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

  • - Essex County Standard, 10 september 2004, pagine 15
    - Familiegegevens

Foto