TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Leus, Herman

    Geboortedatum:
    18 december 1917 (Hengelo, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Woeste Hoeve-Apeldoorn, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: A. Graf: 749.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Herman Leus was Sergeant-titulitair bij het Bureau Inlichtingen, Detachement Londen. In 1944 bevond hij zich in Drie, een buurtschap bij Ermelo, Gelderland in Nederland. Hier fungeerde hij als marconist van J. Faber, onder de schuilnaam “Sjaak” voor een lokale verzetsgroep bij een locatie genoemd Bunker van Drie. Op 13 december 1944 liep de groep bij hun zendinstallatie in een kuil nabij de brandtoren in het bos bij Drie in een hinderlaag van de SD. Door een eerdere overval was de SD achter de namen en adressen van vele verzetshaarden op de Veluwe gekomen. Na deze actie is de locatie in het bos bij Drie verraden. Herman Leus werd bij deze overval zonder verwondingen gearresteerd. Bij de overval werden een verzetstrijder gedood en één gewond.

    Leus was naar Nederland gezonden via MI6 onder operatienaam "Operation BRADFIELD" met transportcode St. JUDE en interne codenamen "GERARD" en "JACOB WEENINK". Zijn operationele veldnaam was "Jan Willem Wiemers".

    Herman Leus werd op 8 maart 1945 als één van de 117 mensen gefusilleerd bij de Woeste Hoeve nabij Apeldoorn, Nederland ter vergelding op de door het verzet gepleegde aanslag bij Woeste Hoeve waarbij de Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Rauter gewond raakte.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant-titulair
    Eenheid:
    Bureau Inlichtingen, Detachement Londen
    Toegekend op:
    30 november 1948

    Koninklijk Besluit No. 11, dd. 30 november 1948.
    Posthuum verleend.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto