TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Toye, Joseph D. "Joe"

Geboortedatum:
14 maart 1919
Overlijdensdatum:
3 september 1995
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Staff Sergeant Joseph J. "Joe" Toye was een Amerikaans NCO in Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment in de 101st Airborne Division tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jonge jaren
Joe Toye werd geboren in Hughestown, Luzerne County, Pennsylvania op 14 maart 1919 als zoon van Peter Toye en Beatrice McTighue Toye. In het eerste jaar op de middelbare school moest hij van zijn vader stoppen om in de kolenmijnen te helpen.

Tweede Wereldoorlog
Toye werd lid van het leger op 11 december 1941 bij Wilkes-Barre, Pennsylvania. Na zijn training besloot Toye dat hij meer wilde verdienen en werd hij lid van de Paratroopers. Hij was gestationeerd op Camp Toccoa, George en hij werd lid van Easy Company in het 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne.

Na training en het afronden van de sprong bij Fort Benning trainden Toye en de rest van de 101st met trainen voordat ze naar Engeland verplaatst warden. Op de zeereis naar Engeland zei Toye dat hij blij was dat hij naar Europa ging, omdat hij Hitler kon doden, "President Rooseveld zou Thanksgiving Joe Toye Dag kunnen noemen en hem 10.000 dollar voor de rest van zijn leven betalen".

Op de avond van D-Day, in navolging van de maanden van voorbereiding voor de invasive van Europa, sprongen Toya en 101st in Normandië. Hij leed aan een zware verwonding aan zijn hand, omdat de touwen rond zijn parachute diep in zijn hand groeven. Na het landen zat Toye in een groep met Sergeant William "Wild Bill" Guarnere, Private Robert "Popeye" Wynn en Private Donald Malarkey. Hij en de groep ontmoetten 1st Lt. Richard Winters, PFC John D. Hall, Sgt. C. Carwood Litpon en twee Airborne soldaten genaamd Olsen en McDowell. Hij hielp bij het ontmantelen van een Duitse benzine wagon op weg naar het dorp Ste. Come-du-Monte. Guernere verwondde een paard; Toye verloste het uit zijn lijden met zijn Colt .45.

Na het aankomen op het dorp werd Toye door Winters geselecteerd voor de aanval op Huize Brecourt. Gedurende de aanval lagen zij in de loopgraven of the third gun, toen een Duitse Potato Masher tussen zijn benen landde. Het lukte Toye om te keren na een waarschuwing van Winters en hij werd alleen een beetje heen en weer gestuiterd. Hij werd vervolgens heen een weer geslingerd door een andere granaat, die per ongeluk af ging door 1st Lt. Lynn Compton.

Hij heeft toen geholpen met het innemen van de second gun. Na het doden van het Duitse kanonpersoneel. Toye benaderde een Duitse POW, die in paniek aan het praten was. Toye gilde naar hem dat hij stil moest zijn, voordat hij hem met zijn boksbeugels in zijn gezicht zou slaan.

Ze pakten toen de rest van de wapens en Toye kreeg de Silver Star uitgereikt voor zijn acties.

Toye vocht toen in Operatie Market Garden. Gedurende de operatie geraakte Toy gewond door een artillerie bombardement waarop hij werd teruggestuurd naar Engeland.

Hij keerde terug naar de compagnie en hij deed mee aan de Slag om de Ardennen. Gedurende het gevecht had Toye zijn laarzen uitgetrokken om zijn voeten te masseren toen een artillerie bombardement zijn laarzen vernietigden. Hierop vrozen zijn voeten en kreeg hij daardoor een ernstig geval van loopgraafvoet.

Hij geraakte opnieuw gewond door een granaatscherf en werd hij naar Bastogne gestuurd voor een behandeling. Hij ontsnapte en werd opnieuw lid van de Company.

Op 2 januari 1945 was Joe Toye gevangen in open artillerie vuur en raakte hij gewond door een scherf die zijn rug raakte. Een andere explosie schoot zijn rechter been eraf. Guarnere wilde hem helpen en probeerde hem in veiligheid te brengen. Een andere scherf raakte en verbrijzelde het been van Guarnere. Toye werd geëvacueerd en werd voor een vierde en laatste keer naar een ziekenhuis gestuurd.

Latere leven
Joe Toye verbracht negen maanden in ziekenhuizen. Hij kreeg een borstoperatie om de schreven in zijn rug te verwijderen. Hij werd uiteindelijk ontslagen van het legerziekenhuis in Atlantic City, Georgia. Toen werd hij beter.

He married twice and had four children named Anita, Jonathan, Pete, and Stevens and seven grandchildren. He found work as a drill bit grinder at Grace Mines.

Hij trouwde twee keer en had vier kinderen genaamd Anita, Jonathan, Pete en Stevens en zeven kleinkinderen. Hij vond werk bij een drilboor in de Grace Mines.

In 1995 stierf Joseph Toya aan kanker in Reading, Pennsylvania. Majoor Richard Winters gaf een lofrede. Hij is begraven in Gethsemane Cemetary in Laureldale, vlakbij Reading, PA naast zijn vrouw.


In de miniserie "Band of Brothers" werd Toye gespeeld door Kirk Acevedo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Verkregen voor zijn aandeel in de vernietiging van de 6.Batterie / Artillerie-Regiment 90 bij het Chateau de Brécourt, Normandië.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen