TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lipton, Clifford Carwood "Lip"

Geboortedatum:
30 januari 1920
Overlijdensdatum:
16 december 2001
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

First Lieutenant Clifford Carwood Lipton (30 januari 1920 – 16 december 2001) was een commissioned officer bij Easy Company, 2nd Battallion, 506th Parachute Infantry Regiment in de 101st Airborne Division gedurende de Tweede Wereldoorlog. Lipton werd gespeeld door Donnie Wahlberg in de HBO miniserie Band of Brothers Op de slagvelden van Europa werd hij gepromoveerd tot Company First Sergeant en hij kreeg uiteindelijk een battlefield commission naar Second Lieutenant. Hij zei dat het "de grootste eer [was, die hij] ooit gekregen had." Uiteindelijk werd hij gepromoveerd tot First Lieutenant voordat hij het leger verliet. Lipton speelde een rol in het boek "A Company of Heroes; Personal Memories about the Real Band of Brothers and the Legacy They Left us" uit 2010.

Carwood Lipton was de jumpmaster van één van de C-47 Skytrains, die de paratroopers gebruikten om in Normandië te springen. Lipton sprong in Normandië en ontmoette daar First Lieutenant Richard Winters en verschillende andere mannen van de 101st en twee van de 82nd Airborne Division. Ze waren later herenigd met meer leden van Easy Company en gingen zuidwaarts richting hun doel Carentan.

Gedurende de invasie van Normandië werd Lipton geraakt door een Duitse 88 mm granaatscherf, maar hij werd door een dokter verbonden en Lipton ging door met vechten. Lipton zat in een team met Sergeant Mike Ramney gedurende de aanval op huize Brécourt, waar Easy Company de opdracht kreeg vier howitzers 105 mm te vernietigen (eerst werd gedacht dat dit 88 mm howitzers waren), die op Utah beach aan het vuren waren. Lipton en Ramney klommen op een boom en doodden een aantal Duitsers van een afstand. Lipton gebruikte een M1 Carbine die hij had afgepakt van een Duitser die hij gedood had. Het lukte Easy Company de vier howitzers te vernietigen en Lipton kreeg de Bronze Star uitgereikt als resultaat van zijn acties. Lipton was ook betrokken bij de aanval op Carentan waar hij gewond raakte door een granaatscherf in zijn gezicht en lies. Hiervoor kreeg hij de Purple Heart uitgereikt.

De langzaam leeg rakende rangen binnen Easy Company werden een probleem bij Operatie Market Garden. De lege plekken werden gevuld door vervangende soldaten. Lipton werd door veel vervangende soldaten herinnerd als één van de veteranen die hen meteen accepteerden als echte soldaten. Lipton was bij Easy company toen zij Eindhoven bevrijdden en hij was ook deel van een gevorderd scout team die de route bij de brug scoutten voordat de rest van Easy Company kwam.

Een klein team van scouts was op "The Crossroads" in Nederland toen een Private van hun groep zwaar gewond raakte door een Duitse handgranaat en Easy Company werd opgeroepen tot actie. Ze werden toegewezen de rest van het Duitse verzet bij The Crossroads te vernietigen. Lipton hoorde niet bij het originele aanvalsteam van tien mannen, maar voegde zich de volgende ochtend bij de rest van de Company. Het lukte Easy Company door een verassingsaanval op de Duitsers meer dan twee compagnieën van de SS bij The Crossroads te vernietigen.

Operatie Pegasus was een kleine operatie waar Easy Company met bootjes de rivier oversteken, die geleverd werden door de Royal Canadian Engineers en waarmee 140 Britse paratroopers uit Arnhem gehaald moesten worden. Lipton en Lieutenant Frederick Heyliger overzagen de operatie.

Na de aanval van Easy Company op het dorpje Foy werd Lipton gezegd dat hij een battlefield commission als Second Lieutenant zou krijgen. De officiële commission kreeg hij in Haguenau. Lipton was later getuige van de gruwelen van de Holocaust in het concentratie kamp Kaufering.

Lipton assisteerde Easy Company bij het bezetten van Hitlers "Eagles’ Nest" in Berchtesgaden. Terwijl Lipton daar was, leerde hij Ferdinand Porsche kennen (Porsche was gedeeltelijk verantwoordelijk voor de Panther en Tiger tanks), die heel erg goed Engels sprak. Terwijl Porsche in een prisoner-of-war kamp zat, aten zij samen. Lipton bleef bij Easy Company tot het einde van de oorlog tot de eenheid ontbonden werd na de overgave van de Japanse strijdkrachten. Hij bleef in de Army Reserve gedurende de Koreaanse Oorlog, maar werd niet meer in het buitenland ingezet.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Verkregen voor zijn aandeel in de vernietiging van de 6.Batterie / Artillerie-Regiment 90 bij het Chateau de Brécourt, Normandië.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

  • Foto 1: US Army (Public Domain)
  • - Winters D., Voorbij Band of Brothers, Mynx, Amsterdam, 2009
    - Eva Fiolet (vertaling)