TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ranney, Myron N. "Mike"

Geboortedatum:
21 november 1922
Overlijdensdatum:
23 september 1988
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Staff Sergeant Myron N. Ranney was een non-commissioned officer en één van de 140 oorspronkelijke Toccoa mannen van Easy Company. Ranney werd al snel één van de Staff Sergeants van de eenheid, maar werd later gedegradeerd naar Private. Hij werd overgebracht naar Item Company van het derde bataljon, maar hij werd teruggebracht naar Easy company op 1 juni 1944. Ranney werd gepromoveerd tot Sergeant na de gevechten in Frankrijk.

Tweede Wereldoorlog
Ranney was één van de vele Paratroopers die op D-Day met Easy Company en de 506th sprong. Hij was één van de betrokken E Company soldaten bij de aanval op Huize Brecourt. Een geschutopstelling ten noorden van het dorpje Sainte-Marie-du-Mont waarin soldaten van de E en D company van de 506th PIR vielen 4 Duitse 105mm howitzers aan en vernietigden deze uiteindelijk. Ranney, die rond die tijd Private was, kreeg de Bronze star voor zijn acties.

Latere leven
Ranney keerde terug naar de University of North Dakota en deed daar een journalistieke opleiding. Hij trouwde met Julia Hutchinson in 1946 en had 5 kinderen. Het stel scheidde in 1971, trouwde 4 jaar later opnieuw, maar scheidde na 2 jaar opnieuw.

Ranney werkte als journalist voor verschillende krachten. Hij was ook betrokken bij public relations, maar ging in de laatste jaren van zijn leven opnieuw in de journalistiek werken.

In de serie Band of Brothers werd Ranney gespeeld door Stephen Graham.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", US Army
Verkregen voor zijn aandeel in de vernietiging van de 6.Batterie / Artillerie-Regiment 90 bij het Chateau de Brécourt, Normandië.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen