TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liebgott, Joseph D. "Joe"

Geboortedatum:
17 mei 1915 (Lansing/Michigan, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 juni 1992 (San Bernardino/California, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Geportretteerd in de tv-serie "Band of Brothers".

Joseph Liebgott (17 mei 1915 in Lansing – 28 juni in San Bernadino) is een soldaat van het leger van de Verenigde Staten en veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij was lid van Easy company en nam deel aan de gevechten met zijn eenheid tijdens de strijd in Normandië tot aan Oostenrijk en in Nederland en de gevechten bij de Ardennen.

Tweede Wereldoorlog
Joseph Liebgott besloot zich in 1942 aan te melden bij het leger. Hij werd naar Camp Toccoa in Georgia gestuurd waar hij lid werd van Easy Company in het 2nd bataljon van het 506de regiment van de parachute infanterie (506th PIR). Na zijn eerste training bij Toccoa werd hij parachutist in Fort Benning. Vanwege zijn naam, zijn buitenlandse tongval en zijn diepe haat voor Duitsland, werd hij voor Joods aangezien. Dit achtervolgde hem gedurende de hele oorlog en hij ontkende het nooit. Soms gebruikte hij deze onduidelijkheid in zijn voordeel. In 1943 werd de 506th PIR naar Groot-Brittannië gestuurd en met de 101st Airborne Division samengevoegd dat meedeed aan de daaropvolgende inval in Europa. In juni 1944 ging operatie Overlord van start. Voordat Liebgott in zijn vliegtuig stapte, realiseert hij zich dat zijn kameraden hanenkammen dragen. In de nacht van 5 op 6 juni werd hij gedropt in Cotentin met zijn regiment en neemt hij deel aan de gevechten bij Normandië. In de daaropvolgende ochtend na de landing stond het gehele regiment onder het bevel van luitenant Dick Winters die Easy Company commandeerde. Liebgott deed mee aan de aanval op huize Brécourt waarvoor hij de Bronze Star uitgereikt kreeg. Hij deed daarna mee aan de bevrijding van Carentan voordat hij terugkeerde naar Groot Brittannië voor een pauze periode waarin zijn regiment gereorganiseerd werd.

In september 1944 deed Liebgott en zijn compagnie mee aan Operation Market Garden. Hij deed mee aan de hevige gevechten bij Nunen en de bevrijding van Eindhoven. In oktober raakte Liebgott gewond bij een nachtelijke patrouille waarbij een granaat explodeerde naast een Duitse post. De patrouille wilde het hoofdkwartier van Easy Compagnie op de hoogte stellen waarop Dick Winters een peloton vormde om de Duitse aanvallen te verkleinen. Zij verdedigden hun post met een groter aantal soldaten. Tijdens de actie geraakte Liebgott gewond door een "shellburst" die daarna door Dick Winters verder werd opgevangen. De officier die hem vroeg Duitse soldaten gevangen te nemen, vroeg hem ook om één kogel in zijn geweer te laten zitten zodat hij geen gevangenen kon neerschieten. Liebgott werd vervolgens teruggestuurd naar Groot-Brittannië om zich aan zijn verwondingen te laten behandelen. Hierna vroeg hij of hij opnieuw deel mocht nemen aan de werkzaamheden binnen de compagnie. Daarop werd een akkoord gegeven. Vlak voor het beginnen van de gevechten in de Ardennen werd hij opnieuw lid. Hij werd steeds nerveuzer voor de gevechten. Winters haalde hem uit de rij en maakte hem tot koerier en vertaler.

Na het gevecht op de Ardennen en een passage bij Hagenau stootte de 506th PIR door naar Duitsland tot Beieren. In april 1945 werd het concentratiekamp Landsberg am Lech ontdekt door de twaalfde tankdivisie. De 101st Airborne Division hielp mee aan het bevrijden van de gevangenen. Liebgott vertaalde voor de Amerikaanse officiers en de gedetineerden. Nadat de voedselvoorraad gecontroleerd was, raadden de Amerikaanse verplegers aan dat de gevangenen het kamp niet zouden verlaten. Liebgott werd opgedragen om de bevelen van de Amerikanen naar het Duits te vertalen. Dit zou een grote invloed op zijn moraal zijn. Na de capitulatie van het Duitse leger werd hij naar Oostenrijk gestuurd met zijn regiment. Op dat moment probeerde kapitein Speirs, die nu Easy Company commandeerde de oude Duitse chef van het concentratiekamp te ondervragen en indien nodig te elimineren. Na een ondervraging die in het Duits was uitgevoerd, werd de identiteit van de man door Liebgott bevestigd en mocht hij de verlossende schoten lossen. De man vluchtte en werd vervolgens door een andere Amerikaanse soldaat neergeschoten. Terwijl de 101st Airborne Division in Oostenrijk trainde om ingezet te worden in de Stille Zuidzee mocht Liebgott terugkeren naar Amerika.

Na de oorlog
Bij zijn terugkomst in Amerika verdween Joseph tot-en-met 1948 zonder dat zijn familieleden wisten wat hij in deze periode had gedaan. Het is mogelijk dat hij leed onder PTSS. Toen hij terugkwam in Oakland werkte hij als kapper. Later trouwde hij, verhuisde hij naar Los Angeles en kreeg hij acht kinderen. Zijn oude kameraden van Easy Company probeerden herhaaldelijk contact op te nemen om hem uit te nodigen voor veteranenbijeenkomsten, maar hij weigerde elke uitnodiging. Volgens zijn familie zou zijn depressie kunnen opleven door het weerzien met zijn oude oorlogsvrienden. Hij stierf op 28 juni 1992 in San Bernardino. Hij werd gecremeerd en zijn as werd aan zijn familie gegeven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Verkregen voor zijn aandeel in de vernietiging van de 6.Batterie / Artillerie-Regiment 90 bij het Chateau de Brécourt, Normandië.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

  • Foto 1: US Army (Public Domain)
  • - Winters D., Voorbij Band of Brothers, Mynx, Amsterdam, 2009
    - Eva Fiolet (vertaling)