TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Singh, Rajpal

Dienstnummer:
IO-24563
Nationaliteit:
Indiaasche (1858-1947, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Jemadar (Luitenant)
Eenheid:
9 Royal Horse Indian Armoured Corps
Toegekend op:
20 september 1945
Aanbeveling:
Op 21 mei 1945 op de Mawchiweg voerde Jemadar Rajpal Singh het bevel over de eenheid die was ingezet ter ondersteuning van de infanterie. Bij het oprukken werd zijn tank door een 47 mm pantser doorborende granaat geraakt.
De commandant van de eenheid gaf hem bevel terug te trekken maar omdat hij het mondingsvuur had gezien hield hij stand, wetend dat hij het kanon niet terug zou kunnen vinden als hij terugging in dekking. Met zijn snelle vuur dwong hij de bemanning hun kanon te verlaten. Een 75 mm opende toen het vuur en die schakelde hij met een voltreffer uit. Tijdens dit gevecht werd zijn tank 5 keer geraakt, een granaat blokkeerde de koepel en vernielde de periscoop. Door deze actie kon de infanterie oprukken en drie kanonnen buitmaken.
Op 28 mei leidde hij een compagnie van 4 Gurkha Rifles. Een van zijn kanonnen blokkeerde maar liever dan de opmars op te houden reed hij door maar werd 5 keer door de vijand geraakt; zijn tank werd vernield en de bemanning gedood. De Jemadar ontsnapte met zware brandwonden.
De moed en kalmte van deze Jemadar vormden een fraai voorbeeld voor allen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto