TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hommes, Jan Rudolf

Geboortedatum:
8 juli 1918 (Den Haag)
Overlijdensdatum:
1991
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Hommes melde zich na de Duitse inval in Rusland aan bij de Waffen-SS. Zijn opleiding tot Kriegsberichter kreeg hij bij de SS-Kriegsberichterkompanie in Berlijn. Na acht weken militaire scholing werd hij als SS-Unterscharführer naar het Oostfront gestuurd om reportages te maken bij de SS-Division 'Das Reich'. Hij deed dat rond de plaats Rshew, 250 km van Moskou (Rusland). In mei 1942 liep hij difterie op en na een herstelperiode belandde hij in Lorient (Frankrijk) waar hij reportages maakte over de Atlantikwall en de bouw van bunkers voor U-boten. Hier kreeg hij de kans om zich in te schepen in de U-43 onder bevel van Oberleutenant Hans-Joachim Schwantke. hij vertrok op 9 januari 1943 en keerde op 30 maart 1943 weer terug. Hierover maakte hij verschillende reportages. Hierna werd Hommes overgeplaatst naar Charkow (Oekraïne) bij de 2e Zug van de SS-Kriegsberichterabteilung. Hier maakte hij de slag Bjelgorod mee in een Sturmgeschütz, maakte reportages over de SS-Division 'Totenkopf' en de Nederlandse Oost Companie; een nationaal socialistische organisatie die boeren naar het oosten stuurde om het land te koloniseren. Vervolgens vertrok hij naar de Krim waar hij zijn laatste repotages maakte als SS-Kriegsberichter alvorens weer eind december 1943 weer terug te keren naar Nederland.

Begin 1944 vertrok Hommes naar Bad Tölz om een opleiding tot officier te volgen. In september 1944 verliet Hommes de opleiding met de rang SS-Standartenoberjunker en werd bevorderd tot SS-Untersturmführer waarna hij werd toegevoegd aan het 84e regiment van de brigade Landstorm Nederland in Hoogeveen. Hij komt met zijn eenheid langs de Rijn te liggen ten westen van Wageningen. Zijn laatste oorlogshandelingen voltrok hij als ordonnansofficier van de Kampfgruppe Zendtner bij Arnhem. Op 14 april 1945 werd hij krijgsgevangen gemaakt door de Canadezen en op 16 september 1948 veroordeeld tot een straf van acht jaar met aftrek van voorarrest. Hij werd echter vrijwel gelijk op vrije voeten gesteld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Unterscharführer (Sergeant)
Eenheid:
2. SS-Kriegsberichter-Zug
Toegekend op:
1942

Hommes was verbonden aan de SS-Division 'Das Reich' als SS-Kriegsberichter (Bildberichter) die op dat moment is stelling lag op 250 km van Moskou (Rusland).
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Unterscharführer (Sergeant)
Eenheid:
SS-Kriegsberich­terstandarte 'Kurt Eggers'
Toegekend op:
30 maart 1943
U-boot Kriegsabzeichen
Voor drie maanden 'Feindfahrt' op de U-43.

Uitgereikt door Korvettenkapitän Ernst Kals, commandant van de 2. Unterseebootsflottille.

Bronnen

  • - Groeneveld, G; Kriegsberichter, Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945, Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2004. ISBN 9077503099