TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Griggs, Gale E.

Geboortedatum:
6 november 1904 (Nebraska, Lincoln, USA)
Overlijdensdatum:
4 november 1973
Dienstnummer:
0-60195
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Schout-bij-Nacht

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Task Force Commander, U.S. Navy
Toegekend op:
26 februari 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie, dienend bij de staf van de Task Force Commander tijdens een reeks uiterst succesvolle offensieve acties waaronder de aanvallen op de Marshall en Gilbert eilanden, de aanvallen op Wake en de Marcuseilanden, de slag om Midway en gelijksoortige operaties in de centrale Pacific over een periode van 6 december 1941 tot 14 juni 1942. Onder voortdurende dreiging van aanvallen uit de lucht en door duikboten stoomde de Task Force waaraan Commander Griggs was toegevoegd regelmatig en langdurig in vijandelijke wateren en in de onmiddellijke nabijheid van vijandelijk gebied en bases. Het was grotendeels aan zijn deskundigheid en vastberadenheid onder vuur te danken dat er slechts minimale schade werd geleden door aanvallende bommenwerpers tijdens de actie bij de Marshalleilanden. Bovendien leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het succes van de overige acties waar de Task Force vrijwel ongeschonden doorheen kwam nadat uiterst zware schade was toegebracht aan Japanse installaties en scheepvaart.

Commander South Pacific: Serial 652
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Radford (DD-446), U.S. Navy
Toegekend op:
17 januari 1945
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens waardevol optreden bij het verlenen van opmerklijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van de U.S.S. Radford (DD-446) tijdens een actie tegen een Japanse duikboot in de Pacific op 25 november 1943. ‘s Nachts kruisend samen met andere schepen startte Commander Griggs direct een grondige zoektocht naar een vijandelijke duikboot die onder water was gegaan om een aanval te voorkomen. Hij herstelde het contact met de duikboot, joeg hem meedogenloos op en lanceerde drie felle aanvallen met dieptebommen met als gevolg de vermoedelijke vernietiging van de vijandelijke boot, zoals bleek uit een zware explosie onder water, het boven komen drijven van wrakstukken en een grote olievlek. Zijn agressieve vasthoudendheid en goede coördinatie met andere schepen van de groep waren factoren die bijdroegen aan het succes van een gevaarlijke missie.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Radford (DD-446), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van de U.S.S. Radford (DD-446), toegevoegd aan Destroyer Division 42 in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de zuidwestelijke Pacific van april tot september 1944. Captain Griggs, een uitmuntend leider en briljant tacticus vocht dapper met zijn schip in vier grote amfibische operaties, een nachtelijke actie van de Marine en een geslaagd gevecht met een vijandelijke duikboot waarmee hij een goede bescherming bood aan aanvallende schepen en de U.S.S. Radford zonder schade door iedere intensive actie sleepte. Met zijn zeer deskundig omgaan met zijn schip, zijn niet aflatende hardnekkigheid en vurig plichtsbesef, behouden onder de grootste moeilijkheden, droeg Captain Griggs aanzienlijk bij aan de uitbreiding van de Amerikaanse invloedssfeer met ruim 1900 kilometer naar het westen tijdens de voortschrijdende campagne tegen de Japanners op het strijdtoneel in de Pacific.

Gold Star in lieu (2e onderscheiding)
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto