TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stubbs, Dennis, Raymond

    Overlijdensdatum:
    februari 1973
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 87017.

    Dennis Raymond Stubbs was één van vijf broers die allen in de RAF dienden gedurende de oorlog. Cecil stierf in actie op 21 oktober 1940. Robert, de jongste, was een achterste boordschutter bij No. 158 Squadron die vermiste raakte op 24 mei 1944. Vervolgens bracht hij 300 dagen door als krijgsgevangene en herstelde nooit echt van het trauma. Stanley verloor een oog. Leslie overleefde gezond en wel de oorlog maar stierf vroegtijdig.
    Dennis kwam in maart 1939 bij de Royal Air Force Volunteer Reserve en werd gemobiliseerd toen de oorlog uitbrak. Hij ontving zijn wings in juli 1940 maar werd na een ongeluk in het ziekenhuis opgenomen en vloog niet meer in augustus. Hij werd op 6 oktober aangesteld. Vervolgens vloog hij in Hurricanes bij No. 601 Squadron en daarna bij No. 238 Squadron tot het einde van het jaar.
    Na een instructeurstraining op Cranwell werd hij daar instructeur tot hij werd overgeplaatst naar Zuid-Afrika ook als instructeur. Tegen het eind van 1943 keerde hij terug naar Engeland en kreeg operationele/conversie training op Lancasters voordat hij naar No. 9 Squadron ging als Operational Commander A Flight. In juni 1944 werd hij geplaatst bij No. 50 Squadron als Operational Commander B Flight.
    In november 1944 werd hij Pathfinder en vanaf januari 1945 Master Bomber bij 54 Base (een administratieve subeenheid van een Bomber Group). Doelen waren onder andere het Dortmund-Emskanaal, München, olieraffinaderijen bij Politz en Bohlen en operatie Trondheim.
    Na de oorlog werd hij Chief Instructor bij de Aircrew NCO School. Hij volgde het RAF Staff College gevolgd door een tour bij het Ministerie van Luchtvaart. In mei 1949 hervatte hij vluchten met periodes als Wing Commander en vloog vanaf Coningsby en Hemswell.
    In augustus 1951 ging hij naar het Far East Air Force (FEAF). Hij werd onderscheiden met een Order of the British Emiper (OBE) in 1954. Op zijn terugkeer naar Groot-Brittannie volgde hij het RAF Flying College en ging toen naar Wyton als Officer Commanding Flying Wing. In 1957 volgde hij het US Air War College in Alabama en diende later bij de staf van het USAF Command and Staff College.. Hij keerde terug naar het Ministerie van Luchtvaart.
    Hij werd in maart 1962 benoemd als Station Commander en Commanding Officer van het nieuw geformeerde No. 7 Flying Traing School op Church Fenton. Dit was zijn laatste post waar hij vloog en beëindigde een carrière waarin hij 35 verschillende vliegtuigen vloog van Tiger Moth tot U3.
    In oktober werd hij Group Captain Plans & Operations op Live Oak, gesitueerd bij SHAPE HQ (Supreme Headquarters Allied Powers Europe Head Quarters) in Parijs. Zijn laatste post voor zijn pensioen in juni 1968 was Senior Officer Administration (SOA) bij No. 38 Group gestationeerd op Odiham.

    Bevorderingen:
    6 oktober 1940: Pilot Officer
    6 oktober 1941: Flying Officer
    6 oktober 1942: Flight Lieutenant
    1 april 1945: Squadron Leader

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron 'Leader
    Eenheid:
    No. 50 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    17 oktober 1944
    Voordracht:
    "In augustus 1944 was deze officier een piloot van een vliegtuig wiens doel het was om olieopslagtanks te vernietigen bij La Pallice. Op de heenweg kwamen zij erg slecht weer tegen maar Squadron Leader Stubbs was vastberaden om zijn missie te volmaken. Niet afgeschrikt door fel en accuraat geschut vanuit de vijandelijke grondtroepen begon hij aan zijn bombardeeraanval en verrichte een succesvolle aanval. Gedurende de hele lange en nijvere vlucht vertoonde Squadron Leader Stubbs een hoge standaard van leiderschap, moed en ongewijzigde toewijding aan de plicht."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Wing Commander
    Eenheid:
    Royal Air Force Volunteer Reserve
    Toegekend op:
    26 oktober 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft deelgenomen aan veel geslaagde operaties. Tijdens een aanval op München vloog hij, ondanks vijandelijk luchtafweervuur op 800 voet boven het doel om zijn aanval met succes te voltooien. Hij heeft in februari 1945 ook deelgenomen aan de verwoesting van het Mittellandkanal bij Gravenborst en in maart aan de aanval op het Dortmund-Eemskanal bij Ladbergen. W/Cdr Stubbs heeft ook fabrieken van synthetische olie bij Merseburg, Politz, Leipzig-Boblen, Rositz en Molbis aangevallen. Hij heeft steeds een hoge graad van moed en plichtsbesef getoond.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "BATTLE OF BRITAIN" Gesp.
    1939-1945 Star

    Bronnen

    Foto