TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bailey, James Richard Abe

Geboortedatum:
23 oktober 1919 (Zuid-Afrika)
Overlijdensdatum:
29 februari 2000
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Dienstnummer 74325.

James (Jim) Bailey werd op 23 oktober 1919 in Zuid-afrika geboren als jongste zoon van Kolonel Sir Abe Bailey, 1e Baronet: ťťn van de weinige mijnmagnaten die Zuid-Afrikaan van geboorte was. Hij ging naar het Winchester College en Christ Church College in Engeland.
Toen de oorlog uitbrak, werd James opgeroepen vanuit het Oxford University Air Squadron waarin hij actief was geweest sinds hij student was op Christ Church.
Met Pasen in 1939, liftte hij met een aantal vrienden door Oostenrijkse Alpen en ontmoette Luftwaffepiloten. Jim hekelde de gedachte dat zij elkaar spoedig zouden doden om de wensen van racistische politici tevreden te stellen.
Gedurende de Slag om Engeland diende hij bij No. 264 Squadron en vervolgens bij No. 85 Squadron waarvan 25 (van de 37) piloten werden gedood. Aanvankelijk vloog Bailey met de Boulton Paul Defiant, een gevechtsvliegtuig dat "voorwaarts vloog maar achterwaarts schoot". Daarna switchte hij over naar Hurricanes, hen vliegend bij nacht boven Engelands brandende steden. Echter zonder radar om hem de vijand te helpen vinden: een ondankbare taak voor een Hurricanepiloot. Uiteindelijk was het de dubbelmotorige en met radar uitgeruste Beaufighter die hem goed beviel. James jaagde op vijandelijke verkenningsvliegtuigen boven de Ierse Zee, Orkney-eilanden en Shetlandeilanden.
In november 1943 werd James overzee geplaatst en op 3 december kwam hij bij No. 600 Squadron in Monte Corvino in ItaliŽ. Als troost voor de verschrikkingen van de oorlog, probeerde Bailey bijen te houden, en nam ze van de ene vliegbasis mee naar de andere gedurende de Italiaanse campagne. Maar dat Ďmaakte de arme donders in de warí zei hij en ze produceerden nooit echt honing.
In februari 1944, vechtend boven Anzio, Rome en Elba, vernietigde James een Ju 88 en op 3 juni een Bf 110. Op 7 juli schoot hij een Ju 88 neer en op 11 juli een Ju 87. Gedurende de oorlog vernietigde hij in totaal 6Ĺ vijandelijke vliegtuigen.
Toen zijn tour klaar was, keerde James terug naar Engeland en kreeg hij een staffunctie bij het Ministerie van Luchtvaart. Daarna ging hij terug naar Oxford om zijn studie af te ronden en weer bij het University Air Squadron te gaan. Hij kreeg zijn kandidaats in 1947 uitgereikt en zijn bul in 1949. Vervolgens keerde hij terug naar Zuid-Afrika om het landgoed van zijn vader te beheren. Zijn vader was in 1940 overleden.
James Bailey richtte ĎDrumí op; het tijdschrift voor en grotendeels door zwarte Afrikanen geschreven, publiceerde diverse zelfgeschreven boeken, poezie, memoires and eigenzinnige geschiedschrijving. 'Eskimo Nell' (1964, heruitgegeven in 1990 als 'The Sky Suspended') was een weergave van zijn oorlog.

Bevorderingen:
26 september 1939: Pilot Officer
26 september 1940: Flying Officer
26 september 1941: Flight Lieutenant
1 juli 1945: Squadron Leader

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 600 (City of London) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
8 september 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto

Thema's