TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bannock, Russell

Geboortedatum:
1 november 1919 (Edmonton/Alberta, Canada)
Dienstnummer:
C.1086
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Russell Bannock werd in 1919 geboren in Edmonton en werkte vůůr de Tweede Wereldoorlog als commercieel piloot. Nadat hij in dienst kwam van de Royal Canadian Air Force (RCAF), ontving hij in 1940 zijn 'wings' en werd aangesteld als instructeur in Trenton, Ontario. Later, van juni tot augustus 1942, werd hij geplaatst bij het Royal Air Force Ferry Command.
In september 1942 werd Bannock hoofdinstructeur bij de Flying Instructor School in Arnprior, Ontario. In 1944 werd zijn verzoek voor overzeese dienst goedgekeurd en hij voegde zich bij no. 60 Operational Trainings Unit gestationeerd in High Ercall, Engeland.
In juni 1944 werd Bannock overgeplaatst naar No. 418 Squadron RCAF en vloog penetratiemissies in Europa met de De Hailland Mosquito Mk VI gevechtsbommenwerper. Snel bewees hij zijn kwaliteiten bij dit soort operaties en behaalde zijn eerste overwinningen. In oktober 1944 nam hij het bevel over van het squadron.
Ook maakte Bannock vluchten tegen de Duitse V1-s, gelanceerd tegen Londen en Zuid-Engeland. Op ťťn missie schoot hij vier V1-s neer in ťťn uur. Hij raakte als gevolg van zijn succes bekend als de "Verlosser van Londen." Bannock werd in november 1944 overgeplaatst naar no. 406 Squadron RCAF als commandant.
Tegen april 1945 had Bannock 11 vijandelijke vliegtuigen vernietigd (waaronder 2 op de grond), 4 beschadigd in de lucht en 19,5 V-1s vernietigd. Bannock werd van mei tot september 1945 directeur operaties RCAF Overseas Headquarters toen hij studeerde aan de Royal Air Force Staff College.
Toen hij in 1946 de RCAF verliet, ging hij bij de De Havilland Aircraft Company als chef-testpiloot werken en vloog prototypes zoals de Beaver en allerlei kortestart en-landings vliegtuigen. In 1950 werd Bannock directeur Military Sales en later vice vice-president. In 1968 begon hij zijn eigen consultingonderneming, Bannock Aerospace Ltd.
Terug in 1956 was Bannock benoemd tot partner van de Canadian Aeronautical Institute. Hij was ook voorzitter van de Canadian Aerospace Industries Associationís Export Committee 1964 -1968, en was directeur van 1976-1977. Bannock was tevens president van de Canadian Fighter Pilots Association.

Oktober 1944:bevorderd tot Wing Commander.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader
Eenheid:
No. 418 (City of Edmonton) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
3 oktober 1944
Voordracht:
"Deze officier heeft talrijke vluchten volbracht, inclusief aanvallen op vijandelijke vliegvelden waarmee hij veel ontwrichting heeft veroorzaakt. Hij is een hoogst efficiente flight commander en heeft veel vaardigeid en initiatief vertoond bij de planning en uitvoering van zijn missies. Zijn successen omvatten de vernietiging van veel vliegende bommen waarvan hij er 3 heeft vernietigd in ťťn patrouille."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader
Eenheid:
No. 418 (City of Edmonton) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
9 januari 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Deze officier heeft eersteklas bekwaamheid, grote vastberadendheid en toewijding aan zijn plicht vertoond. In de afgelopen maanden heeft hij een aantal vluchten uitgevoerd tegen vliegvelden waarvan sommige ver in vijandelijk territorium. Zijn superieure kwaliteiten werden een keer 's nachts in september 1944 goed bewezen. Boven het doel schoot squadron leader Bannock twee vijandelijke vliegtuigen neer. Op het moment van de gevechten werd zijn eigen vliegtuig beschadigd door rondvliegend puin. Eťn motor viel uit maar hij vloog zijn vliegtuig enkele honderden kilometers terug naar de basis waar hij een veilige landing maakte."
Tweede DFC uitgereikt als gesp voor op het lint van het eerste DFC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
No. 406 (Lynx) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
17 augustus 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Als squadron commandant heeft wing commander Bannock bewezen om een voorbeeldig succes te zijn. Sinds de onderscheidng met de Distinghuished Flying Cross heeft hij nog eens zeven vijandelijke vliegtuigen vernietigd waarmee hij zijn totaal aantal overwinningen op ten minste elf vernietigde vijandelijke vliegtuigen brengt en andere beschadigd. Hij heeft ook 's nachts negentien vliegende bommen venietigd. Daarbij komt dat hij de communicatielijnen van de vijand aanzienlijk verstoord heeft. Onder de inspirende leiderschap van deze officier heeft zijn squadron een prima staat van dienst en een hoge standaard van operationele efficiency behaald."

Bronnen

 • Foto 1: Tom MacNeill
 • Foto: Tom MacNeill
 • - Pete Pigott - Flying Canucks: famous Canadian aviators, Volume 1
  - Wikipedia
  - Aces of WW2
  - Supplement to The London Gazette Issue 36728 published on the 29 September 1944
  - Third Supplement to The London Gazette Issue 36883 published on the 5 January 1945
  - Supplement to The London Gazette Issue 37228 published on the 14 August 1945
  - AFRO 471/45 dated 16 March 1945