TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kotz, Tadeusz

Geboortedatum:
9 augustus 1913 (Grabanów, Polen)
Overlijdensdatum:
3 juni 2008 (Collingwood/Ontario, Canada)
Dienstnummer:
P0696
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Tadeusz Kotz werd in Grabanów geboren als Tadeusz Koc. Hij is de zoon van rijke boereouders en begint na zijn middelbare school, aan de cadet flying School in Deblin. waarvoor hij in 1937 slaagt. Later dient hij bij de Poolse Luchtmacht als gevechtspiloot.
Gedurende de invasie van Polen in 1939 vecht Kotz bij 161 Eskadra en schiet op 2 september 1939 een Messerschmidt neer vanuit een PZL P.11. Op 16 september schiet hij een Russisch verkenningsvliegtuig neer, een Polikarpov R-5.
Na de overgave van Polen, krijgt Kotz de opdracht om samen met andere piloten naar Roemenië uit te wijken. Daarna ontsnapt hij via Joegoslavië en Griekenland naar Frankrijk en vandaaruit naar Engeland om bij de Royal Air Force te dienen en maakt de Slag om Engeland mee.
Hij wordt Spitfire-piloot bij No. 303 Squadron. Later wordt hij Squadron leader van 303 Squadron.
In 1943 wordt Kotz in Frankrijk neergeschoten maar weet de Duitsers te ontlopen en keert via Spanje en Gibraltar weer terug naar Engeland en vocht to het einde van de oorlog door.
Na zijn demobilisatie in 1948, trouwde hij en streek neer in Swaziland, Afrika maar keerde na een jaar terug naar Engeland. Vervolgens emigreerde hij naar Collingwood in Canada waar hij de rest van zijn leven bleef.
In 2005 schreef en publiceerde hij zijn memoires met het boek "Blue sky and real bullets".

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 303 (Kosciuszko) Squadron, Royal Air Force

Nr. 8495
Order Wojenny Virtuti Militari - Krzyz Srebrny

Bronnen

Foto