TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harbert, John E.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Ordnance Department, 32nd Infantry Division "Red Arrow", U.S. Army (Ordnance Department, 32nd Infantry Division "Red Arrow", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan John E. Harbert, First Lieutenant (Ordnance), U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het Ordnance Department, 32d Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 16 November 1943, bij Kaap Zuidoost op Nieuw Guinea.
Toen vijandelijke vliegtuigen een klein schip in brand schoten haalde 1st. Lt. Harbert een ploeg mannen bijeen om een aak aan wal te slepen die was geladen met mannen en munitie. Onder herhaaldelijke beschietingen door vijandelijke vliegtuigen weigerde hij in dekking te gaan en zette zijn pogingen voort. Toen brandende delen van exploderende munitie van het brandende schip op de aak neerkwamen bleef hij aan boord en hielp zelf bij het overboord gooien van de brokstukken en in het doven van de vlammen. Zijn moed en kalmte vormden een heldhaftig voorbeeld voor mannen die dekking hadden gezocht en kalmeerde en bezielde hen zodanig dat het werk weer werd hervat en het uitladen van de broodnodige munitie uit de aak met succes werd voltooid.
De onverschrokken acties van First Lieutenant Harbert, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 32d Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, South West Pacific Area, General Orders No. 64 (28 december 1942).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto