TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mann, Michael Woodham

Geboortedatum:
27 mei 1917 (Hurst Green/Sussex, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
9 februari 2012
Dienstnummer:
105916
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Michael Mann volgde zijn opleiding aan Harrow waar hij aanvoerder van het schuttersteam was. Na Wadham College in Oxford waar hij moderne talen doceerde en de universiteit vertegenwoordigde bij het pistoolschieten, kreeg hij in 1939 zijn aanstelling in het Royal Army Service Corps (R.A.S.C.) en ging met de Britse Expeditiemacht naar Frankrijk waar hij zich onderscheidde (zie de aanbeveling).
Tijdens de evacuatie uit Duinkerken zaten Mann en zijn mannen vier dagen op het strand zonder water of voedsel. Uiteindelijk kwamen ze weg door op een sectie van een ponton tot 7.5 kilometer uit de kust te peddelen waar ze werden opgepikt door een veerboot van het eiland Man. Mann voerde daarna het commando over een eenheid motorboten van de R.A.S.C. en daarna over de Army Navigational Training School.
Hij werd in 1945 gedemobiliseerd en werkte een jaar lang in Pertshire als makelaar voordat hij naar de staf van de Felstett School in Essex ging waar hij les gaf in moderne talen.
Hij was van 1963 tot 1974 leider van de North Essex Foot Beagles.

10 mei 1939: 2e Luitenant
1 mei 1950: Luitenant
1 november 1977: Commission resigned as Honorary Lieutenant-Kolonel Felsted School Contingent, Territorial Army and Army Volunteer Reserve

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Second-Lieutenant (Tijdelijk Tweede Luitenant)
Eenheid:
1st Light Anti-Aircraft Battery, 2nd AA Brigade, British Army
Toegekend op:
27 augustus 1940
Aanbeveling:
Op zaterdag 25 mei 1940 kreeg 2/Lt Mann bericht van Col Wood, commandant van de troepen in Hazebroek, dat er een munitietrein op een zijspoor in het Forêt de Nieppe stond. 2/Lt Mann vond de trein die net was gebombardeerd en waarvan het achterste deel in brand stond. Met hulp van de Franse machinist slaagde hij erin, onder groot gevaar de brandende wagons los te koppelen en de rest naar Hazebroek te brengen, een zeer moeilijke en gevaarlijke operatie omdat de trein onderweg weer werd gebombardeerd. De volgende morgen keerde hij naar de trein terug en maakte een nauwkeurige inventaris op van de lading die bestond uit granaten tot een kaliber van 6 inch, granaten en AT mijnen. Hij meldde mij dat er 470 3.7 inch luchtafweergranaten bij waren en die werden onmiddellijk door O.C. 21 H.A.A. Battery, die een groot gebrek aan munitie had, overgenomen.
Op maandag 27 mei 1940 had 2/Lt Mann de leiding over de verdediging van de weg naar Cassel in de noordwestelijke hoek van Hazebbroek. Tussen 10:00 en 11:00 naderden zes zware vijandelijke tanks zijn positie en openden het vuur vanaf 500 tot 700 meter.
Niet afgeschrikt door het feit dat een naburig Boforskanon door een van de tanks werd uitgeschakeld, schakelde 2/Lt Mann zelf een tank uit door met eem Boyesgeweer op de ketting te schieten. Toen zijn positie onhoubaar werd, stak hij de r eserve tankwagen in brand en wachtte totdat de reserve munitie van de Bofors was ontploft voordat hij zijn detachement terugtrok in een boomgaard ongeveer 200 meter verderop.
Met zijn detachement bleef hij ongeveer een uur in dekking terwijl vijandelijke tanks op slechts 3 of 4 meter bij hem vandaan stopten. Toen de tanks weg waren stuurde hij een koerier naar het hoofdkwartier van de batterij dat toen ten zuiden van de stad was gevestigd om verslag uit te brengen. Als gevolg van zijn hardnekkigheid konden diverse achtergelaten voertuigen worden geborgen.
Vanaf 10 mei tot aan de evacuatie uit Duinkerken stelde 2/Lt Mann met zijn minachting voor eigen veiligheid niet alleen een uitmuntend voorbeeld voor de mannen van de batterij maar vervulde ook zijn taken als bevoorradingsofficier op een uitzonderlijk bekwame manier onder moeilijke omstandigheden. Zijn kalmte, zijn leiding en zijn vindingrijkheid gedurede de hele periode vormden een uitmuntend voorbeeld voor zijn mannen.

WO 373/15/471
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto