TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Warmenhoven, Simon "Sam"

Geboortedatum:
17 januari 1910 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
5 mei 1943 (Australië)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Simon Warmenhoven werd op 17 januari 1910 geboren in Den Haag als zoon van Paulus (Paul) Warmenhoven en Anna (Antje) Warmenhoven-de Boer. Het gezin emigreerde rond 1921 naar de Verenigde Staten.

Tijdens herstel van zware malaria, opgelopen in Nieuw Guinea, heeft Sam zichzelf op 5 mei 1943, in Camp Cable (Qld, Australiė) door het hoofd geschoten. Dit gebeurde ten gevolge van een psychose, ontstaan door het zware gebruik van de toenmalige anti-malaria preparaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
125th Infantry Regiment, 32nd Infantry Division "Red Arrow", U.S. Army (125th Infantry Regiment, 32nd Infantry Division "Red Arrow", U.S. Army)
Toegekend op:
1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als Hoofd Chirurgie, 125th Infantry Regiment, 32d Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 26 november 1942 bij Soputa op Nieuw Guinea. Toen er een mortiergranaat insloeg tussen de Australiërs waarbij hij diende, rende Major Warmenhoven langs de vijandelijke linies naar voren. Vijf mannen waren gesneuveld en acht leefden nog maar ze waren ernstig gewond door de scherven. Terwijl mortiergranaten rondom hem ontploften sprong Major Warmenhoven van de ene man naar de andere. Hij diende iedere soldaat een halve gram morfine toe, sneed hun kleding weg en bepoederde hun wonden met sulfnilamide. Daarna verbond hij de wonden zo goed hij kon en wachtte met de kreunende soldaten op de aankomst van brancarddragers. De opmerkelijk heldenmoed en het plichtsbesef van Major Warmenhoven bij deze gelegenheid strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot de hoogste eer.

Headquarters, U.S. Army Forces in the Far East, General Orders No. 34 (1943).
Postuum verleend.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen