TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wade, Lance Cleo

    Geboortedatum:
    1915 (Broaddus/Texas, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    12 januari 1944 (Foggia, Italië)
    Begraven op:
    Amerikaans Oorlogsgraf McKnight Cemetery
    Dienstnummer:
    68717
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Lance Wade werd in 1915 geboren in Broaddus, Texas; een kleine boerengemeenschap vlakbij de grens van Texas en Louisiana. Hij was de tweede zoon van Bill en Susan Wade en kreeg bij zijn geboorte feitelijk de voornaam L.C. Toen de RAF verlangde dat hij een naam had in plaats van initialen, noemde hij zichzelf Lance Cleo: alleen om aan het beleid te voldoen.
    In 1922 verhuisde de familie naar een kleine boerderij nabij Reklaw, Texas waar hij naar school ging en daarnaast hielp op de boerderij. Familieleden herinnderden zich dat wanneer er een vliegtuig overvloog, Wade stopte met werken wat hij ook aan het doen was en zei: "Eens zal ik vliegen." Toen hij 17 jaar oud was, kochten hij en een aantal vrienden een klein vliegtuig in Tucson, Arizona en leerde te vliegen en hoopte in de voetstappenn van zijn vader te volgen die in de Eerste Wereldoorlog bij het Lafayette Escadrill had gevlogen. Vervolgens trachtte hij in het US Army Aviation Cadet Program te komen maar werd afgewezen vanwege een gebrek aan hoger onderwijs.
    In 1934, op 19-jarige leeftijd, reisde Wade naar Tucson om gebruik te maken van een New Deal-programma, het Civilian Conservation Corps (CCC) die voorzag in werk voor jonge mannen. Voor Wade bracht dit echter geen verbetering aangezien het CCC-werk veel gelijkenis vertoonde met het werk op de boerderij dat hij dacht achter zich te hebben gelaten: hij leidde een span muilezels, legde wegen aan en plantte bomen in een nationaal park.
    Door deze ervaring kreeg hij waarschijnlijk de motivatie om zijn droom achterna te gaan. Daarom reisde Wade met zijn beste vriend, Sidney Muhart naar Canada en nam dienst bij de Royal Air Force en kwam in 1941 in Engeland aan. Hij vertrok vervolgens naar Egypte waar hij in september 1941 arriveerde als Hurricane Mk 1-piloot en bij No. 33 Squadron werd geplaatst.
    Zijn eerste overwinningen behaalde hij op 18 november op twee Fiat CR-42's. Op 24 november 1941 bereikte hij de aas-status. Op 5 december werd Wade neergeschoten door Flak terwijl hij vijandelijke posities beschoot in Agadabia. Hij slaagde erin om ongedeerd te landen en na een lange wandeltocht door de vijandelijke linies, werd hij door eigen troepen opgepikt. Vanaf september 1942 had hij 13 overwinningen.
    Nadat zijn tour erop zat, bracht hij de volgende zes maanden door in de VS bij diverse RAF-projecten waaronder de evaluatie van een aantal Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op Wright Field. Later rapporteerde hij aan de RAF-afvaardiging in Washington en werd voorgesteld aan President Franklin D. Roosevelt op het Witte Huis.
    De verrichtingen van de Texaanse piloot waren breed uitgemeten in de kranten in de VS en nu schreeuwde de Amerikaanse pers het uit om degene te ontmoeten die een hevig scorende aas was geworden en tevens uitgenodigd was voor thee met de Britse Koninklijke familie. Meteen na zijn aankomst in New York hield hij een persconferentie in het Rockefeller Center en werd beschreven in de New York Times van 14 oktober 1942. Na een rondrit door de stad, keerde Wade terug naar oost-Texas voor een heldenontvangst. Een autodealer bood hem gratis gebruik van een nieuwe auto aan voor de duur van zijn verlof waarvoor Wade beleefd bedankte. Ook ontving hij uitnodigingen om in de hele regio voor publiek te spreken.
    In januari 1943 keerde hij terug naar Egypte als Flight Leader van No. 145 Squadron en vloog in de Supermarine Spitfire Ml V. Nadat hij tot Squadron Leader was bevorderd had hij een 60-tal productieve dagen en tegen het eind van april bedroeg zijn score 21 neergeschoten vliegtuigen en vloog tegen die tijd in de Spitfire Mk IX.
    Zijn squadron verhuisde daarna naar Italië en Wade schoot op 2 okober twee Fw 190's neer. Zijn laatste claims waren op 3 november 1943 toen hij 3 Fw 190's beschadigde.
    Wade werd Wing Commander en trad toe tot de staf van de Desert Air Force van Harry Broadhurst
    . Hij was daar echter maar kort want op 12 januari kwam hij bij een vliegongeluk om toen zijn Auster Mk III neerstortte nabij Foggia, Italië. Wade had zich nog maar pas teruggetrokken van gevechtsmissies. Enige tijd na de begravenis, werd zijn lichaam overgebracht naar Reklaw, Texas en werd hij begraven op de McKnight Cemetery.
    Vaak krijgt Wing Commander Wade 25 overwinningen toegeschreven maar officiële RAF-archieven laten zien dat hij 22 solo-overwinningen had behaald en twee halve voor een totaal van 23, waarbij een waarschijnlijke niet is meegeteld. Ongeacht de vraag of hij 25 of 23 overwinningen had behaald, is hij nog steeds de Amerikaanse aas met het hoogste aantal overwinningen die alleen in enig buitenlandse luchtmacht had gediend.
    Omdat hij nooit heeft gediend bij de USAAF of enig ander Amerikaanse luchtmachtonderdeel, heeft Wade nooit de bekendheid gekregen die ander Amerikaanse azen kregen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 33 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    7 april 1942
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft 54 operaties tegen de vijand uitgevoerd en heeft een actief aandeel gehad in de zeer succesvolle operaties van het squadron tegen vijandelijke transportcolonnes en vliegbases. Op een dag in november 1941 steeg hij met vijf andere piloten op om een vooruitgeschoven vliegveld te verdedigen dat door 12 Junkers Ju 88’s werd aangevallen en schoot er een van neer. In dezelfde middag leidde hij een sectie van twee vliegtuigen die waren uitgestuurd om een Savoia Marcetti SM 79 te onderscheppen die werd geëscorteerd door zes jagers. P/O Wade deelde in de vernietiging van de bommenwerper nadat hij de jagers had verdreven. Bij een andere gelegenheid, tijdens een aanval op het vliegveld van Agedabia beschadigde hij tegen intense vijandelijke tegenstand drie Caproni Ca 42’s op de grond en vernietigde een Savoia Marcetti SM 79 waarmee hij zijn score op vier vernietigde vijandelijke vliegtuigen bracht. Wade werd vervolgens zelf neergeschoten maar voegde zich weer bij het squadron na een wandeling van 40 kilometer. Hij heeft opmerkelijke moed getoond en heeft veel gedaan om het uitstekende moreel van het squadron te behouden.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant
    Eenheid:
    No. 33 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    13 oktober 1942
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Voordracht:
    "Sinds hij onderscheiden is met het Distinguished Flying Cross heeft deze officier 7 vijandelijke vliegtuigen vernietigd waarmee hij zijn totaal aantal vliegtuigen brengt op 15. In September 1942 werd zijn vleigtuig gedurende een verklenningsvlucht aangevallen door zo'n 8 Italiaanse gevechtsvliegtuigen. Flight Lieutenant Wade verjaagde hen echter. Door zijn vaardigheid en vastberadenheid droeg substantieel bij aan het succes van de verkenning en er werd veel waardevolle informatie verkregen. Flight Lieutenant Wades moed en toewijding aan de taak zijn een inspiratie voor allen geweest."

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader
    Eenheid:
    No. 145 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    27 april 1943
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Voordracht:
    "Deze officier is de leider van een squadron dat in de recente operaties veel succes heeft bereikt. In de loop van maart 1943 vernietigde het squadron 21 vijandelike vliegtuigen waarvan 4 werden neergeschoten door Squadron Leader Wade. Door zijn grote vaardigheid en durf heeft deze officier substantieel bijgedragen aan de hoge standaard van operationele efficiency van het squadron dat hij leidt. Squadron Leader heeft 19 vijandelijke vliegtuigen vernietigd."

    Derde DFC verkregen als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Toegekend op:
    25 januari 1944
    Aanbeveling:
    Sinds de toekenning van een tweede Gesp op zijn D.F.C. heeft deze officier zijn squadron voortdurend aangevoerd op operaties tegen de vijand tijdens de campagne in Noord-Afrika en tijdens de invasie van Sicilië en de campagne in Italië. Hij heeft nog eens vijf vijandelijke vliegtuigen vernietigd waarmee hij zijn totaal aantal overwinningen op minstens 25 brengt en nog andere vijandelijke toestellen heeft beschadigd. W/Cdr Wade is een uitmuntend leider en jachtvlieger en zijn grote deskundigheid, moed en plichtsbesef hebben aanzienlijk bijgedragen aan de hoge graad van efficiëncy die zijn squadron heeft bereikt.
    Distinguished Service Order (DSO)

    Bronnen

    Foto