TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wakamatsu, Jack K.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company F, 442nd Regimental Combat Team, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
1 april 1945
Jack K. Wakamatsu, First Sergeant, Inf., Company "F", 442d Regimental Combat Team, wegens heldhaftige prestaties op 26 juni 1944 in Italië. Tijdens de verplaatsing van zijn compagnie naar betere defensieve stellingen leidde 1st. Sgt. Wakamatsu per radio de terugtrekking van drie pelotons en diverse brancarddragers. Nadat herhaalde pogingen contact te maken met diverse ontbrekende elementen waren mislukt stelde 1st. Sgt. Wakamatsu zich bloot aan vijandelijke waarneming op een hoge heuvel die een goede radioverbinding bood en slaagde er uiteindelijk in contact met ze te leggen. Hij leidde daarna, ondanks geconcentreerd vuur van sluipschutters hun terugtocht naar achteren totdat ze veilig de linies van de compagnie bereikten. Hij trad in dienst in Venice, Californië.

General Orders number 21, 1 April 1945.

Bronze Star  Medal (BSM)
Jack K. Wakamatsu, First Sergeant, Inf., Company "F", 442d Regimental Combat Team, wegens heldhaftige prestaties op 20 oktober 1944 in de omgeving van Bruyères, Frankrijk. Toen 1st. Sgt. Wakamatsu aankwam bij een ploeg die voorraden aanvoerde en plotseling met vijandelijke mitrailleurs werd aangevallen gaf hij zijn vier metgezellen bevel hem te dekken terwijl hij naar een boom in de nabijheid kroop. Vanuit deze positie bestookte hij de vijandelijke mitrailleur met geweergranaten. Hoewel hij door tegenvuur aan zijn hand gewond raakte bleef hij granaten lanceren op de mitrailleur totdat die werd verlaten. Hij ging toen naar voren naar de stelling en van daaruit bleef hij de zich terugtrekkende vijand bestoken totdat de gewonde leden van de bevoorradingsploeg waren afgevoerd.

General Order no. 23, Headquarters 6th Army Group, 4 April 1945.
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

  • - Asahina, R., Just Americans – How Japanese Won a War at Home and Abroad – The Story of the 100th Battalion/442d Regimental Combat Team in World War II, Gotham Books, New York, USA, 2006
    - the442.org

Foto