TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kim, Young Oak

Geboortedatum:
26 januari 1919 (Los Angeles/Californië, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 december 2005 (Los Angeles/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company B, 100th Infantry Battalion, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
8 februari 1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen, daartoe gemachtigd bij besluit van het Congress van 9 juli 1918, de Silver Star toe te kennen aan First Lieutenant [toen Second Lieutenant] Young Oak Kim (ASN: 0-1309572), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend bij Company B, 100th Infantry Battalion (Separate), toegevoegd aan de 34th Infantry Division, van ** tot ** 1943, in Italië. Lt. Kim was een van de drie mannen die als verkenners optraden voor zijn patrouille die tot taak had een gebied te zuiveren waarin zich vijandelijke mitrailleurnesten bevonden. Toen de verkenners die voor de patrouille uit gingen een ploeg Duitse munitiedragers ontdekten, trok Lt. Kim opzettelijk het vijandelijke vuur aan zodat de twee andere mannen de vijand konden lokaliseren en hem met handgranaten uitschakelen. Gebruik makend van dezelfde tactiek namen Lt. Kim en zijn kameraden vier vijandelijke mitrailleurnesten voor hun rekening en maakten zeven gevangenen.
Op ** november 1943 zag Lt. Kim dat een hele Duitse compagnie het gebied in trok en hoewel zijn patrouille in de minderheid was hield hij stand, gaf zijn mannen bevel niet te vuren totdat een vijandelijk peloton het gebied was binnen gegaan. Toen openden ze het vuur en de in de val gelopen Duitsers vluchtten in wanorde maar Lt. Kim en zijn mannen haalden ze in en dreven hen naar nabij gelegen eigen troepen met als resultaat dat het hele peloton werd gedood of gevangen genomen. Lt. Kim’s uitmuntende leiderschap, zijn moed en optreden tegenover ernstig gevaar waren zeer waardevol en strekken de strijdkrachten van de Verenigde Staten tot eer.

Headquarters, 34th Infantry Division, General Orders No. 9 (8 february, 1944).

Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Headquarters Company, 100th Infantry Battalion, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
18 juni 1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen, daartoe gemachtigd bij besluit van het Congress van 9 juli 1918, het Distinguished Service Cross toe te kennen aan First Lieutenant (Infanterie) Young Oak Kim (ASN: 0-1309572), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij de Headquarters Company, 100th Infantry Battalion (Separate), toegevoegd aan de 34th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 16 mei 1944 bij Cisterna in Italië.
1st. Lt. Kim ging, vergezeld door een soldaat vrijwillig op patrouille om informatie te verkrijgen over vijandelijke eenheden en opstellingen in een vitale sector van het front. Alle voorgaande patrouilles op oorlogssterkte hadden zonder succes geprobeerd gevangenen te maken in deze goed verdedigde sector. 1st. Lt. Kim en zijn assistant drongen tot 800 meter diep door achter de vijandelijke linie. Terwijl ze vijandelijke opstellingen bekeken ontdekte hij een sterke vijandelijke buitenpost opgesteld in een smalle sloot. Om deze post te bereiken kropen 1st. Lt. Kim en zijn assistant in het volle daglicht 250 meter over open terrein, blootgesteld aan waarneming door de vijand vanaf de Duitse belangrijkste defensieve linie op de heuvel achter hen. Toen ze bij de post aankwamen verrasten ze twee met machinepistolen gewapende Duitsers die als schildwacht fungeerden. Met gebaren waarschuwde 1st. Lt. Kim de Duitsers zich rustig te houden. Hij ging met de twee gevangenen langs de riskante route terug, passeerde onderweg met succes twee vijandelijke luisterposten en keerde bij zijn eigen linies terug. 1st. Lt. Kim’s moedige en gedurfde optreden leverde belangrijke informatie op en de identificatie van vijandelijke eenheden in deze kritieke sector van het front.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 102 (18 Juni 1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Asahina, R., Just Americans – How Japanese Won a War at Home and Abroad – The Story of the 100th Battalion/442d Regimental Combat Team in World War II, Gotham Books, New York, USA, 2006
    - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd "Go for Broke" Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - militarytimes.com
    - archives.starbulletin.com

Foto