TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Masuda, Kazuo "Kaz"

Geboortedatum:
30 november 1918 (Westminster/Californië, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 augustus 1944 (langs de rivier de Arno/provincie Pisa, regio Toscane, Italië)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 442nd Regimental Combat Team, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Voordracht:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juli 1944 bij Molino a Ventoabbato en van 27 tot 28 augustus aan de rivier de Arno bij Florence in Italië.
Op 6 juli 1944, toen zijn vooruitgeschoven observatiepost onder zwaar vuur van vijandelijke mortieren en artillerie lag, kroop Staff Sergeant Masuda 200 meter naar de mortiersectie, pakte een lanceerbuis en munitie en keerde naar de observatiepost terug. Zijn helm gebruikend als voetplaat nam Staff Sergeant Masuda gedurende 12 uur eigenhandig de vijand met succes onder vuur waarmee hij zware verliezen veroorzaakte en twee grote vijandelijke tegenaanvallen afsloeg.
Op 27 augustus 1944 leidde Staff Sergeant Masuda vrijwillig twee man op een nachtelijke patrouille over de Arno en de dicht met mijnen en booby traps bezaaide noordelijke oever. Toen hij aan zijn rechterkant beweging hoorde gaf hij zijn mannen bevel hem te dekken terwijl hij naar voren kroop en ontdekte dat ze door een sterke vijandelijke macht omsingeld waren. Zich realiserend dat hij in de val zat, gaf hij zijn mannen bevel zich terug te trekken terwijl hij het dapper tegen twee vijandelijke automatische wapens opnam. Ten koste van zijn eigen leven stelde hij zijn kameraden in staat te ontsnappen met belangrijke informatie die wezenlijk bijdroeg aan de succesvolle oversteek van de Arno.
De dappere heldenmoed en het onbaatzuchtige plichtsbesef van Staff Sergeant Masuda vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de infanterie van de strijdkrachten van de Verenigde Staten."

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 95 (1945).
Postuum toegekend.
De onderscheiding wordt uitgereikt aan zijn nabestaande, zijn zuster Mary Masuda.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto