TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Takemoto, Tsuneo

Geboortedatum:
26 juni 1923 (Hilo/Hawaï, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
1 april 2004 (Hilo/Hawaï, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technical Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company E, 442nd Regimental Combat Team, 36th Infantry Division "Arrowhead", U.S. Army
Toegekend op:
26 januari 1945
De President van de Verenigde Staten, hiertoe gemachtigd bij besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Technical Sergeant Tsuneo Takemoto (ASN: 30103873), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company E, 2d Battalion, 442d Regimental Combat Team, toegevoegd aan de 36th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 29 oktober 1944 in de omgeving van Biffontaine, Frankrijk.
Bij het voltooien van de verovering van Heuvel 617 vormde het peloton van Sergeant Takemoto de speerpunt van de aanval van zijn compagnie. Toen zijn peloton werd vastgenageld door een goed ingegraven vijand, voorzien van automatische wapens rende hij 30 meter direct in op het vijandelijke vuur, de vijandelijke posities besproeiend met zijn Thompson. Al renned schreeuwde hij om vijandelijk vuur aan te trekken waardoor de vijandelijke troepen hun juiste posities aan zijn mannen onthulden. Geïnspireerd door zijn onbevreesde actie, stormden zijn mannen achter hem aan en vernietigden de versterking. Toen zijn peloton een tegenaanval kreeg van 12 vijanden gesteund door automatische wapens, zette hij zijn mannen in tirailleurslinie om de eerste bestorming tegen te houden. Daarna, nadat hij een patrouille aan de flank had gestuurd die met hun vuur de vijand tijdelijk verrastte, leidde hij zijn mannen in een bestorming tegen de vijand. Hij rende weer 30 meter direct in het vijandelijk vuur, roepend om vijandelijk vuur aan te trekken en daardoor zijn aanstormende mannen de gelegenheid gevend met een minimum aan gevaar op te trekken. Geïnspireerd door zijn onbevreesdheid joegen zijn mannen de vijand volledig op de vlucht en maakten tijdens die actie 34 gevangenen. Door zijn onbevreesdheid en kundige leiding won Sergeant Takemoto het respect en het vertrouwen van zijn mannen.
Zijn onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 36th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Sixth Army Group, General Orders No. 5 (26 januari 1945).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Asahina, R., Just Americans – How Japanese Won a War at Home and Abroad – The Story of the 100th Battalion/442d Regimental Combat Team in World War II, Gotham Books, New York, USA, 2006
    - militarytimes.com

Foto