TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fauquier, John Emilius

Geboortedatum:
19 maart 1919 (Ottawa/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
3 april 1981 (Toronto/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

John Fauquier ging naar Ashbury College. Hij overwoog een medische carriŤre maar toen hij zijn bul haalde ging hij uit huis en vertrok naar Montreal. Daar werd hij een succesvol verkoper van obligatieleningen op St. James Street en bewoog zich in goede sociale kringen. Maar ongedurig en energiek als hij was, zocht hij een spannender leven op met de auto's en motoren van de jaren '20. Toen werd hij lid van de Montreal Light Aeroplane Club en ontdekte dat hij een natuurtalent was. Dit trok hem zo aan dat hij tot een rigoureuze carriŤreswitch besloot en een kleine vliegmaatschappij oprichtte genaamd Commercial Airways die opereerde vanaf Noranda, Quebec. Hij begon zijn bedrijf met een Waco en een Fairchield. Tegen 1939 had hij meer dan 300.000 mijlen in z'n logboek staan.
Op 1 november 1939 ging hij in dienst van de RCAF nadat de Regering een bericht naar alle commerciŽle piloten had gestuurd waarin zijn werden geÔnformeerd dat zij -bij aanmelding- direct een aanstelling zouden krijgen. Als Flight Lieutenant was zijn eerste opdracht om de instructeursopleiding te volgen in Camp Borden and Trenton. De RCAF gebruikte zijn ervaren ex-commerciele piloten om andere mannen te trainen en om zo de eerste golf van Canadezen te trainen die in de lucht boven Engeland zouden vechten. Fauquier zou tot half 1941 instructeur zijn. In 1943 was Fauqier in middels Group Captain van No. 405 Squadron, een Pathfinder Squadron. Hij nam deel aan veel bombardeervluchten waaronder de epische aanval op Peenemunde gedurende waarin hij 17 keer over het doel vloog. Hij zou uiteindelijk tot Air Commodore bevorderd worden maar sloeg dat af zodat hij door kon gaan met het vliegen van missies.
Aan het eind van de oorlog werd Fauquier opnieuw aangesteld als Air Commodore en nam ontslag (pensioen). Hij deed nog wat promotiewerk voor de RCAF maar het duurde niet lang voordat hij en zijn vrouw zich vestigden in Toronto. Hij werkte daar tot aan zijn tweede pensionering en leidde een groot betonbedrijf.
Hij werd begraven op Beechwood Cemetery Ottawa, Ontario.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
No. 405 Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
4 augustus 1942
Voordracht:
"In de vele vluchten waarin hij heeft geparticipeerd, heeft deze officier de hoogste kwaliteit van moed en leiderschap vertoond. Zijn vaardigheid en verbeten vastberadenheid om de maximale schade toe te brengen aan de vijand, heeft de bewondering gewonnen van het squadron dat hij leidt. Wing Commander Fauquier heeft deel genomen in de twee aanvallen op Essen toen duizend van onze vliegtuigen tegelijkertijd opereerden. Hij is een uitzonderlijk goede leider."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
No. 405 Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
17 september 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht"
"Deze officier is een eerste klas leider wiens bekwame en moedige voorbeeld uiterst inspirerend is gebleken. Zijn uitmuntende kwaliteiten werden goed tentoongespreid gedurende een operatie op Peenemunde in de nacht van 17 augustus 1943 en een aantal nachten later opnieuw bij een aanval op Berlijn. Wing Commander Fauquier heeft grenzenloze energie en daadkracht vertoond en heeft een groot aandeel gehad in de hoge standaard van operationele efficiency van het squadron dat hij leidt."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Group Captain
Eenheid:
No. 405 Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
31 maart 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Deze officier heeft het squadron de afgelopen negen maanden met opmerkelijk succes geleid. Hij heeft frequent deelgenomen aan missies tegen vergelegen en goed verdedigde doelen waaronder een aantal aanvallen op de Duitse hoofdstad. Hij is een krachtig en moedig leider wiens uitstekende vaardigheid onvermoeibare toewijding aan de plicht hebben gereflecteerd in het goede operationele werk dat door het hele squadron is verricht. Group Captain Fauquier heeft een voorbeeld van de hooste orde gesteld."
Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Air Commodore
Eenheid:
Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
1 januari 1945
Mentioned in Despatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Group Captain
Eenheid:
No 617 Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
1 juni 1945
Voordracht:
"Sinds hij in december 1944 het bevel heeft genomen van het squadron, heeft deze officier deelgenomen aan bijna alle vluchten die de formatie was toegewezen. Begin februari 1945 leidde Group Captain Fauquier het squadron in een aanval op de U-boatbunkers in Poortershaven,
Verkregen foto's lieten zien dat het bombardement accuraat en geconcentreerd was. Sindsdien heeft deze officier geparticipeerd in een aantal vluchten gedurende waarin het spoorwegviaduct bij Bielefeld, een spoorwegbrug nabij Ardbergen brug allebei onbruikbaar voor de vijand werden gemaakt. Door zijn briljante leiderschap, onbetwiste vaardigheid en ijzeren vastberadenheid heeft deze officier een goed aandeel in de behaalde successen gehad. Hij heeft veel loyale en verdienstelijke diensten geleverd."
Derde DSO toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

 • Foto 1: lessignets.com
 • Foto: lessignets.com
 • - Supplement to The London Gazette Issue 35654 published on the 31 July 1942
  - Supplement to The London Gazette Issue 36175 published on the 14 September 1943
  - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36448 published on the 28 March 1944
  - Supplement to The London Gazette Issue 36866 published on the 29 December 1944
  - Supplement to The London Gazette Issue 37105 published on the 29 May 1945
  - AFRO 485/47 dated 12 September 1947 and Canada Gazette dated 20 September 1947
  - AFRO 485/47 dated 12 September 1947 and Canada Gazette dated 20 September 1947
  - The Nanton Lancaster Society Air Museum
  - The Art of Miles Constable
  - Wikipedia
  - RootsWeb

Foto