TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pickard, Percy Charles

Geboortedatum:
16 mei 1915 (Handsworth/Yorkshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
18 februari 1944 (Amiens, Département Picardie, Frankrijk)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Amiens
Vak: 3. Rij: B. Graf: 13.
Dienstnummer:
39392
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Pickard werd in Handsworth, Sheffield, in Yorkshire, geboren en volgde onderwijs aan Framlingham College. Hij was de jongste van het gezin van twee zonen en drie dochters van Percy Pickard, stenenhandelaar en zijn vrouw Jennie Skelton. In 1920 verhuisde het gezin naar Hampstead, London, waar Pickards vader een succesvol cateringbedrijf begon wat later onderdeel werd van de Mecca Organisation. Na een onsuccesvolle schooltijd aan Framlingham College, Suffolk, ging Pickard in 1932 naar Kenia waar hij vier jaar lang boer was en een aardige handicap in polo behaalde. In november 1935 ging hij bij the King's African rifles reserve als reservist.
Nadat hij in 1936 terug was gekeerd naar Engeland lukt het hem niet om officier bij het Leger te worden maar werd aangenomen bij de RAF en kreeg in 1937 een aanstelling als Pilot Officer bij de Royal Air Force Reserve (waarvoor hij zich kwalificeerde vanwege zijn opleiding) en werd geplaatst bij Bomber Command voordat hij in 1938 werd aangesteld als persoonlijk assistent van de air officer van een trainingsgoep op Cranwell.
Hij deed mee in de gevechten boven Noorwegen, Frankrijk en de evacuatie uit Duinkerken.
Pickard leidde de aanval -laagvliegend- op de gevangenis van Amiens in de aanvaal die kend staat als Operatie Jericho. De aanval werd uitgevoerd op verzoek van het Franse Verzet om een flink aantal van hun gevangen genomen strijders - die snel door de bezetter zouden worden geëxecuteerd - de kans te geven om te ontsnappen. Het Verzet gaf aan dat de gevangenen hadden gezegd dat zij liever de kans liepen om door de RAF te worden gedood dan te worden neergeschoten door de nazi's. Operatie Jericho was een succes maar Pickard, samen met zijn navigator, Flight Flight Lieutenant J. A. "Bill" Broadley, DSO, DFC, DFM, werd gedood toen hun Mosquito de Havilland door een Fw 190, gevlogen door Feldwebel Mayer van 7 Jagdgeschwader 26, werd neergeschoten, aan het eind van de aanval.
Aanvankelijk werdeN Piackard en Broadley als vermist opgegeven maar in september 1944 werd er bekend gemaakt dat zijn in actie waren ingekomen.
Met zijn navigator, Al Broadley, vloog hij meer dan 100 missies. Hun specialisme was "moonlight missions"- saboteurs in bezet Europa droppen. Zij hadden ook een groot aandeel in de succesvolle airborne commando-aanval op de Duitse Wurzburg Radar Installatie nabij Bruneval.
Hij speelde zelfs in 'Target For Tonight': een propagandafilm uit 1941. Door de personage die hij speelde -'F' for Freddie- werd hij een nationale held.
Vandaag de dag wordt zijn grafsteen gemarkeerd door een smal wit kruis waarop zijn vele ondrscheidingen staan.
Aanvankelijk waren de Fransen in de verkeerde veronderstelling dat hem posthuum een Victoria Cross was toegekend - en de letters VC moesten later van zijn grafsteen worden verwijderd.
Om zijn heldhaftigheid te onderkennen wilden de Fransen hem ook een Legion d'Honneur en een Croix de Guerre toekennen maar de voorstellen daarvoor werden gedwarsboomd door het Britse beleid om posthume buitenlandse onderscheidingen te weigeren.

Bevorderingen:
16 augustus 1939: Flying Officer
3 september 1940: Flight Lieutenant
1 december 1941: Squadron Leader (temp)
6 november 1943: Wing Commander (war sub)
1944: Group Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant
Toegekend op:
30 juli 1940
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 311 (Czechoslovak) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
7 maart 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant
Toegekend op:
17 maart 1941
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Toegekend op:
15 juli 1941
Ceskoslovenský válecný kríž 1939
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
No. 51 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
26 mei 1942
Aanbeveling:
Deze officier heeft zijn squadron tot een zeer effectieve bommenwerpereenheid gemaakt. Hij heeft van allen een maximale inspanning geëist en tegelijkertijd heeft hij tussen het vliegend personeel en het grondpersoneel een uitstekende kameraadschap gekweekt en gehandhaafd die zo noodzakelijk is voor het behalen van successen. Hij heeft onder zijn bemanningen een gezonde geest gekweekt voor nauwkeurig bombarderen en het maken van goede foto’s.
Op 27 februari 1942 leidde hij de groep vliegtuigen die de parachutisten vervoerde voor hun overval op Bruneval waarmee hij nogmaals zijn opmerkelijke kracht als leider en organisator toonde. Met zijn moed, zijn zelfopoffering en zijn plichtsbesef heeft deze officier een voorbeeld gesteld dat hoewel door weinigen bereikt, door allen bewonderd wordt.

Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
No. 161 (Special Duties) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
26 maart 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier heeft een zeer groot aantal operationele missies voltooid en vele successen behaald. Door zijn opmerkelijke leiderschap, zijn uitzonderlijke deskundigheid en zijn grote strijdlust heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het hoge moreel van het squadron waarover hij het bevel voert.

Derde DSO toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DSO.

Bronnen

  • Foto 1: Wikipedia
  • - The London Gazette Issue 34960 published on the 4 October 1940
    - The London Gazette Issue 35097 published on the 7 March 1941
    - Supplement to The London Gazette Issue 35107 published on the 14 March 1941
    - The London Gazette Issue 35247 published on the 15 August 1941
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35574 published on the 22 May 1942
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 35954 published on the 23 March 1943
    - The Chris Hobbs Site
    - Find a Grave
    - the Commonwealth War Graves Commission
    - Fligh Global - Archive