Crawford-Compton, William Vernon

Geboortedatum:
2 maart 1915 (Invercargill/Southland, Nieuw-Zeeland)
Overlijdensdatum:
2 januari 1988
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Dienstnummer 65500.

William Crawford-Compton werd op 2 maart 1916 geboren en bracht zijn jeugd door in Waiuku vlakbij Auckland.
Eind 1938 stapte hij en drie anderen in de boot 'Land's End' met bestemming Engeland waarzij hoopten aangenomen te worden bij de RAF. De boot liep echter op een rif voor de kust van Nieuw-Guinea en de vier mannen maakten een vlot van het wrakhout. Nadat zij twaalf uur hadden rondgedobberd, bereikten zij behouden een klein eiland. Nadat zij zes weken hadden doorgebracht te midden van inboorlingen waren zij blij om in een veilige kano plaats te kunnen nemen.
Crawford-Compton kwam uiteindelijk op 6 september 1939 aan in Engeland nadat hij zijn overtocht op een stoomschip had verdiend als scheepstimmerman. Op de dag van aankomst kwam hij bij de RAF als mecanicien. Nadat hij was aangenomen voor de pilotenopleiding, kreeg hij zijn wings als Sergeant-Pilot en werd begin maart 1941 geplaatst bij het nieuw geformeerde No. 485 Squadron.
Hij werd aangesteld als Pilot Officer en eind 1941 schoot hij een Me 109 neer en beschadigde er twee dat die als verloren konden worden beschouwd.
Toen de Duitse slagschepen Scharnhorst en Gneisenau en de zware kruiser Prinz Eugen hun Kanaalrace voor noodzakelijke reparaties in Duitsland maakten, nam No. 485 Squadron deel aan de aanvallen op de schapen. Crawford-Compton, tegen die tijd een Flight Commander, schoot een Me 109 ten westen van Oostende neer die de salgschepen luchtdekking bood.
In maart en april 1942 schoot Crawford-Compton vier Duitse gevechtsvliegtuigen neer en een gedeeld vijfde. Toen hij eind april van een missie terugkeerde, raakte hij gewond toen hij een noodlanding moest maken. Het ongeval gebeurde op een ongelukkig moment omdat de positie van commandant van 485 Squadron vrij kwam en aangezien Crawford-Compton nu niet-operationeel was, ging de post naar de andere Flight-Commander, Reg Grant.
Toen hij in juli weer hersteld was, werd Crawford-Compton geplaatst bij No. 611 Squadron als Flight Commander.
In december 1942 kreeg hij het bevel over No. 611 Squadron en had nog eens vier Duitse gevechtsvliegtuigen vernietigd. Hij zou tot maart 1943 64 Squadron leiden. De maand daarvoor escorteerde het squadron USAAF Liberators die doelen in en bij Rouen gingen bombarderen. In een flitsend gevecht vernietigde hij een FW 190 en waarschijnlijk een tweede. Tijdens een tweede missie schoot hij een FW 190 neer die in de zee ten westen van Calais verdween.
In juni 1943 werd Crawford-Compton aangesteld om het bevel op zich te nemen van de Hornchurch-Wing. Tijdens de zes maanden van zijn periode, werden 41 vijandelijke vliegtuigen vernietigd en waarschijnlijk even veel werden vernietigd of beschadigd. Eind 1943 werd hij naar de VS gestuurd om lezingen te geven over tactiek.
In april 1944 werd hij Wing Coammnder van drie squadrons van de Vrije Fransen die gestationeerd waren in Zuid-Engeland maar klaar waren om te verhuizen naar het vasteland zodra de invasie was gelukt. Crawford-Compton leidde hen op aanvallen op spoorwegen, militaire installaties, V1/V2-lanceerbasissen en bij kustdoelen in het nauw van Calais. In de maand na D-Day schoot hij nog vier vijandelijke vliegtuigen neer.
Na de oorlog, waarin hij de vernietiging van 21 vijandelijke vliegtuigen kreeg toegewezen, bleef hij bij de RAF en ging uiteindelijk op 1 november 1968 met de rang van Air Vice-Marshal met pensioen.

Na-oorlogse carriŤre:
1946/1947: HQ, Mediterranean Air Command, CaÔro
1948: terugkeer naar Groot-BrittanniŽ
1950: Air Attachť, Oslo
1954: Group Captain commandant RAF Bruggen, Duitsland
1957: Benoeming CBE
1965: Benoeming CB

Bevorderingen:
23 april 1941: Pilot Officer (proeftijd)
23 april 1942: Pilot Officer
23 april 1942: Flying Officer (proeftijd)
28 maart 1943: Flight Lieutenant (war sub)
20 oktober 1943: Squadron Leader (war sub)
20 april 1943: Acting Wing Commander
10 december 1946 : Squadron Leader
1 juli 1947: Wing Commander
1 januari 1955: Group Captain
28 juli 1959: Acting Air Commodore
1 juli 1960: Air Commodore
1 juni 1963: Acting Air Vice Marshall
1 juli 1963: Air Vice Marshall

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant
Eenheid:
No. 485 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
10 maart 1942
Samenvatting:
Voordracht:
"Deze officier heeft geparticipeerd in een groot aantal vluchten. Hij heeft te allen tijde grote energie en vastberadenheid vertoond. Hij heeft 2 vijandelijke vliegtuigen vernietigd en twee waarschijnlijk vernietigd."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant
Eenheid:
No. 611 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 december 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Samenvatting:
Voordracht:
"Deze officier heeft zijn flight met grote vaardigheid en succes op vele operationele vluchten geleid. Sinds hij onderscheiden is met het Distinguished Fying Cross heeft hij nog eens 5 vijandelijke vliegtuigen vernietigd waarmee hij zijn totaal aantal overwinningen op zeven brengt."
Bijzonderheden:
Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader
Eenheid:
No. 453 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 juli 1943
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Toegekend op:
24 september 1943
Samenvatting:
Aanbeveling:
Wing Commander Crawford-Compton heeft een opmerkelijke loopbaan als operationeel vlieger achter de rug. Hij vloog zijn eerste operatie in maart 1941 bij 485 Squadron vanaf Kenley en tijdens zijn diensttijd bij dit squadron werd hij onderscheiden met een D.F.C. voor het vernietigen van twee vijandelijke vliegtuigen, het vermoedelijk vernietigen van twee en het beschadigen van een ander.
In juli 1942 werd Wing Commander Crawford-Compton flight commander van 611 Squadron. Tegen oktober 1942 had hij zijn score verhoogd naar een totaal van 6,5 vijandelijke toestellen vernietigd, vier waarschijnlijk vernietigd en zes beschadigd. Hij had bovendien getoond een uitzonderlijk waardevol Flight Commander te zijn en in december 1942 ontving hij een Gesp op zijn D.F.C. Voordat hij 611 Squadron verliet, voerde hij zijn score aan vijandelijke vliegtuigen op tot 8,5 vernietigd, zes waarschijnlijk en zeven beschadigd.
Wing Commander Crawford-Compton kreeg het bevel over 64 Squadron en bewees zich al snel als een opmerkelijk squadroncommandant. Tijdens zijn periode als commandant bracht hij het squadron op een hoog niveau van gevechtskracht en bovendien vernietigde hij zelf nog eens drie vijandelijke vliegtuigen en beschadigde een ander, voordat hij in maart 1943 het squadron verliet voor een rustperiode.
In juli 1943, na een korte periode van rust, werd Wing Commander Crawford-Compton toegevoegd aan R.A.F. Station Hornchurch als plaatsvervanger van de Wing Commander Flying en werd kort daarna benoemd tot Wing Leader van de Hornchurch Wing. Ondanks het feit dat deze officier nu een record aantal van meer dan 260 aanvalsmissies boven vijandelijk gebied heeft gevlogen, heeft hij zijn agressie en zijn vastberadenheid de vijand te bestrijden behouden. Als Wing Leader heeft hij de squadrons onder zijn commando vervuld van de grootste animo voor het gevecht en een tactische efficiŽncy van het hoogste niveau en zijn leiderschap en voorbeeld zijn een voortdurende bron van inspiratie en vastberadenheid voor de vliegers van zijn Wing. Sinds hij Wing Leader werd, heeft Wing Commander Crawford-Compton bovendien zijn persoonlijke score vijandelijke vliegtuigen op een totaal van 13,5 vernietigd gebracht, zes waarschijnlijk vernietigd en negen beschadigd.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Toegekend op:
26 januari 1945
Samenvatting:
Aanbeveling:
Wing Commander Crawford-Compton heeft in april 1944 de taken van Wing Leader van 145 Wing overgenomen en sinds juni heeft hij zowel gefungeerd als Wing Commander Operations en als Wing Leader.
Hij heeft zijn Wing met opmerkelijke vaardigheid, vastberadenheid en felheid geleid gedurende de periode voorafgaand aan de invasie en later totdat de rol van directe steun aan het leger op het continent de inzet van grote formaties belette. Niettemin heeft hij in zijn hoedanigheid van Wing Commander Operations zijn rol van hoogste leider bij directe ondersteuning voortgezet. In deze functie heeft hij een groter aantal missies gevlogen dan als zijn aandeel kan worden beschouwd en hij heeft er altijd voor gekozen, de wat moeilijkere opdrachten te leiden.
Deze officier, wiens persoonlijke prestaties bij het vernietigen van vier vijandelijke toestellen en ongeveer 20 vijandelijke vrachtwagens voor zich spreken sinds hij zijn taken bij 145 Wing aanving, heeft zich onderscheiden als een onbevreesd leider die degenen onder zijn commando inspireert met zijn onvermurwbare vastberadenheid en moed onder gevaar.
Het is het opmerken waard dat Wing Commander Crawford-Compton een totaal van zeven vijandelijke vliegtuigen heeft vernietigd sinds hij werd onderscheiden met de D.S.O., daarbij gevoegd dat hij bijna 800 operationele vlieguren heeft gemaakt, iets wat naar men aanneemt een record voor een jachtvlieger betekent.
Ik aarzel niet op te merken dat ik nooit het genoegen heb gehad iemand aan te bevelen voor een onderscheiding die meer verdiend is dan deze.

Bijzonderheden:
Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
17 januari 1947
Bijzonderheden:
Met bronzen Palm.
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
17 januari 1947
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Rang:
Group Captain (Kolonel-Vlieger)
Toegekend op:
13 juni 1956
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Rang:
Air Vice-Marshal
Toegekend op:
1 januari 1965
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Bijzonderheden:
Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star

Bronnen