TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burgwal, Rudolf Frans

Geboortedatum:
27 september 1917 (Soerabaja/Java, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
13 augustus 1944 (Saint Isle/Département Mayenne, Frankrijk)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Orry-la-Ville
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Rudolf Frans Burgwal werd op 27 september 1917 in Soerabaja, Nederlands Indië geboren en studeerde in Delft, samen met o.a. Bob van der Stok.
In mei 1941 willen schipper Sietse P. Rienksma uit Schipluiden en Kees Waardenburg naar Engeland. Rienksma heeft een Westlander, die 'Nooit Volmaakt' heet, waarmee hij grint en zand vervoert. Ook Theo Vrins wil mee. Hij heeft gevangen gezeten en is net weer vrij. En Bob van der Stok, hij heeft een kompas. Rudy Burgwal wordt nummer vijf, hij heeft brandstof. De tocht voorloopt voorspoedig, totdat de 'Nooit Volmaakt' vastloopt op de Roggenplaat. De Duitsers geloven Waardenburg en Rienksma als ze beloven zich bij de Ortskommandant in Veere te melden zodra ze weer loskomen, maar dan varen ze naar Bergen op Zoom. De poging is mislukt, maar iedereen is nog vrij en de boot is behouden.
Op 3 september 1941 lukt het Rienksma, Waardenburg en Burgwal om samen met vier anderen met een andere boot de oversteek te maken.
Burgwal gaat dan bij de RAF en komt op 22 juli 1943 bij No. 322 (Dutch) Squadron en wordt de topscorer met 20 en 3 gedeeld neergeschoten V-1's, waaronder vijf op één dag.
Op 12 augustus 1944 sterft hij in actie wanneer hij een Lancaster-aanval op Orléans escorteert.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vaandrig
Toegekend op:
6 november 1941
Voor zijn ontsnapping uit bezet gebied.

Koninklijk Besluit No. 5, dd. 6 november 1941.
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto

Thema's