TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gallant, Edward Joseph "Pally Boy"

Geboortedatum:
29 maart 1922 (Waltham-Middlesex County/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 april 2011 (Milford-Worcester County/Massachusetts, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
31 237 767
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Edward Joseph Gallant werd op 29 maart 1922 geboren in Waltham. Na enkele jaren verhuisde het gezin naar Somerville bij Boston. Op de leeftijd van negen jaar ging hij van school vanwege dislexie en omdat hij moest helpen inkomen te verdienen voor het gezin. Hij begon in Boston vis te verkopen. Hij leerde nooit lezen of schrijven.
Hij ging op 3 december 1942 in Boston Massachusetts in dienst. Na zijn opleiding bij de reserve in Fort Devens kwam hij op Camp Gruber in Oklahoma bij de parate troepen als lid van de 88th Infanntry Division. Na zijn opleiding werd hij naar Noord-Afrika gestuurd.
Hij kwam op 11 mei 1944 in actie en raakte op 12 mei ernstig gewond door scherven van mijnen. De achterkant van zijn been werd door de explosie weggeblazen. Wonderlijk genoeg overleefde hij zijn verwondingen en werd op 14 mei van het slagveld afgevoerd.
Na de oorlog werkte hij als bakker, als timmerman en later als plaatbewerker bij de Raytheon Company. Hij ging halverwege de jaren 70 met pensioen en werd later volledig ongeschikt verklaard wegens dienstongeval.
Edward Joseph Gallant stierf op 12 april 2011 in Milford. Hij werd met militaire eer begraven op Mount Feake Cemetery, Waltham Massachusetts.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 350th Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Fighting Blue Devils", U.S. Army
Toegekend op:
4 juli 1944
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie. Op 11 en 12 mei 1944, op Heuvel 316 in de buurt van Monte Cianelli bij Ventosa in Italië ging Private first class Gallant, het onophoudelijk en moorddadige vuur negerend van vijandelijke artillerie, mortieren en kleine wapens, vrijwillig voor zijn compagnie uit. Hoewel hij door een vlakbij ontploffende mijn tegen de rotsige grond werd gesmeten waardoor hij licht gewond raakte en vijandelijke granaten rondom hem ontploften, ging hij zijn peloton voor toen dat werd vastgenageld door vuur van vier vijandelijke mitrailluers op minder dan 100 meter afstand. Hij gaf met zijn Browning automatische geweer vuur met dodelijke precisie waarmee hij de vijandelijke wapens uitschakelde en zijn peloton in staat stelde op te rukken. Pfc Gallant ging de volgende morgen weer vrijwillig voor zijn compagnie uit tijdens de aanval bij daglicht en hij schakelde nog eens vier mitrailleurnesten uit die de voortgang van de compagnie ophielden. Deze actie stelde de compagnie in staat zijn deel van het doel van het bataljon te veroveren. Hij vergezelde later ook een gevechtspatrouille die later werd uitgestuurd om vijandelijke posities op de helling van heuvel 316 uit te schakelen. Hij gaf nauwkeurig ondersteunend vuur totdat hij gewond raakte. Hij nam acht doden, drie gewonden en drie gevangenen voor zijn rekening. Zijn moed en dapperheid en een ongebruikelijke hoeveelheid intiatief diende als inspiratie voor zijn medesoldaten en leverden een bijdrage aan het succes van het gevecht van die dag. Zijn heldhaftige daden vormen een eerbetoon aan de beste tradities van de strijdkrachten.

General Orders No. 44, Headquarters 88th Infantry Division (4 July 1944).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto