TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brown, Thomas William "Tommy"

Geboortedatum:
1926 (North Shields/Tyne and Wear, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
13 februari 1945 (North Shields/Tyne and Wear, Verenigd Koninkrijk)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Preston Cemetery
Vak: K. Graf: 14231.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Canteen Assistant
Eenheid:
HMS Petard (G56), Royal Navy
Toegekend op:
14 september 1943
Aanbeveling (algemeen):
Wegens grote moed en plichtsbesef onder gevaar..
Op 30 oktober 1942 viel H.M.S. Petard, in samenwerking met de destroyers H.M.S. Pakenham en H.M.S. Hero, de escorteurs H.M.S. Dulverton en H.M.S. Hurworth en een Sunderland van No. 47 Squadron R.A.F. van Port Said de Duitse onderzeeër U 559 aan en beschadigden hem zwaar. De bemanning verliet de boot met 7 doden en 38 overlevenden.
Fasson en matroos Colin Grazier zwommen samen met NAAFI mess assistent Tommy Brown naakt naar de U 559 en gingen aan boord van de boot die vol water stroomde door de stoppen die de Duitsers open hadden gezet. Werkend in volledige duisternis en er zich volledig van bewust dat de boot elk moment kon zinken, vonden Fasson en Grazier documenten die Brown overgaf aan mannen in een sloep. Ze bleven zoeken tot de boot opeens omsloeg en zonk als een baksteen. Fasson en Grazier verdronken, Brown overleefde.
De code boeken die Fasson, Grazier en Brown er uit haalden waren van onschatbare waarde voor de code brekers in Bletchley Park die 10 maanden lang niet in staat waren geweest de Enigma code te ontcijferen. Het buit gemaakte materiaal stelde hen in staat de code gedurende een aantal weken te lezen en daarna de code te breken.
George Medal

Bronnen

Foto