TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ansell, Charles Cecil

Nationaliteit:
Brits (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer I.A.1127.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (acting Major) (Luitenant)
Eenheid:
4th Battalion, 7th Rajput Regiment, Indian Army (4th Battalion, 7th Rajput Regiment, Indian Army)
Toegekend op:
20 april 1944
Aanbeveling:
Op 31 december 1943, tijdens een aanval op een vijandeijke versterking met daarin een MMG bunker gesteund door diverse LMG posten die punt 124 op het Arakan front dekten, betoonde deze officier gedurende de aanval uitmuntend leiderschap, persoonlijke moed en een volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en raakte bij twee afzonderlijke gelegenheden aan zijn heup, zijn arm en zijn maag.
Hij voerde persoonlijk zijn compagnie aan, vuurde hen aan en zich met een TSMG te hebben bewapend die hij van de RAFOO had afgenomen, ging hij naar voren om te verkennen toen zijn voorste eenheden werden opgehouden.
Toen hij door het schootsveld van een mitrailleur liep raakte hij door een lange vuurstoot gewond aan zijn heup en schouder. Ondanks deze verwondingen zette hij door en onder nog meer intens vuur leidde hij zijn mannen door de twee vijandelijke prikkeldraadversperringen en kwam als tweede de vijandelijke positie binnen waar hij door een tweede vuurstoot in zijn maag en arm werd geraakt. Hij bleef zijn mannen hergroeperen voor de volgende aanval en werd tijdens een vuurpauze naar achteren naar de FOO post begeleid waar hij morfine kreeg toegediend. Ook haalde hij onder intens vuur twee gewonde mannen weg waarvan ereen totaal hulpeloos was. Pas toen hij van de CO persoonlijk bevel kreeg naar achteren naar de RAP te gaan droeg hij zijn compagnie over.
Zijn persoonlijke voorbeeld en onverschrokken moed ondanks ernstige verwondingen vormden een inspiratie voor zijn mannen en met zijn opvallende vastberadenheid en leiderschap leidde hij zonder twijfel zijn compagnie naar en bij het behoud van een positie van waaruit een verdere opmars naar het voornaamste doel van het bataljon begonnen kon worden.

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 20 april 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

  • Foto 1: John Ansell
  • - Citation in respect of the award
    - Letter for investiture at Buckingham Palace
    - Supplement to The London Gazette of 18th April 1944, Issue 36477, dated 20th April 1944

Foto