TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Butterfield, Richard S.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Medical Detachment, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (Medical Detachment, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
Op aanwijzing van de President en onder de bepalingen van Sec. I, Cir. 32, Hq. ETO US Army, 20 Mar. 1944, zoals gewijzigd bij Sec. I, Cir. 56, Hq. ETO US Army, van 27 mei 1944, wordt een Distinguished Service Cross toegekend aan Corporal Richard S. Butterfield, 20721319, Medical Detachment, 134th Infantery Regiment, 35th Infantry Division, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten op 21 juli 1944 bij St. Lô in Normandië, Frankrijk. Op 21 juli 1944 bezette het 1st Battalion, 134th Infantry de stad St. Lô; de commandopost bevond zich op een begraafplaats. De medische eenheid van 1st Battalion bevond zich in een molen in het noordoosten aan de rand van de stad. Om ongeveer 14:00 uur, toen een ambulance naast de molen werd ingeladen troffen diverse vijandelijke houwitser granaten de molen en het gebied rond de ambulance. Op dat moment was Corporal Richard S. Butterfield, Medical NCO, bezig een patiënt met een hersenschudding in de ambulance te laden. Hij wierp zich over de patiënt en beschermde die met zijn eigen lichaam. Door de dappere actie van Corporal Butterfield, zijn onzelfzuchtige wil om met meer dan buitengewone plichtsbetrachting een patiënt te beschermen liep de patiënt slechts lichte verwondingen door granaatscherven op waardoor hij in goede conditie kon worden afgevoerd. Corporal Butterfield verloor door zijn actie echter zijn rechterbeen en brak zijn linker. De uitmuntende moed van deze onderofficier, zijn volledige minachting voor eigen veiligheid maken een eervolle vermelding van zijn naam in de annalen van de geneeskundige troepen meer dan waard.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 59 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto