TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brooker, Richard Edgar Peter

Geboortedatum:
1918 (Chessington/Surrey, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
16 april 1945 (Wittenberge/Brandenburg, Duitsland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 39931.
Richard Brooker, zoon van een onderwijzer, kwam met een directe aanstelling in april 1936 bij de RAF. Op 19 februari 1938 werd hij bij 56 Squadron op North Weald geplaatst. Op 21 augustus 1940 werd hij door afweervuur van een Do-17 die hij aanviel neergeschoten en raakte tijdens de noodlanding bij Flowton Brook, Bramford in Suffolk licht gewond. Zijn Hurricane was volledig uitgebrand. Eind 1940 werd hij geplaatst als instructeur bij de Central Gunnery School op Sutton Bridge maar keerde in april 1941 in operationele dienst terug als bevelvoerend officier van 1 Squadron op Kenley.

In januari 1942 werd hij naar het Verre Oosten gestuurd om het bevel over 232 Squadron in Singapore op zich te nemen. Toen de Japanners de stad aanvielen werd het squadron teruggetrokken via Oost-Indië en Java en tenslotte geëvacueerd naar Australië. Hij hielp bij de formatie van 77 RAAF Squadron dat met Kittyhawks ging vliegen maar keerde daarna naar de UK terug. In mei 1944 werd hij Wing Leader van 123 Squadron dat met Typhoons vloog en hij voerde de eenheid aan tijdens de invasie van Normandië. Hij werd in juli op non-actief gesteld. In juli 1945 keerde hij terug in operationele dienst, dit keer als Wing Leader van 122 Wing in Nederland die met de Tempest vloog.

Op 16 april 1945 hoorde men hem tijdens een missie op de radio, hij meldde dat zijn motor slecht liep en hij keerde niet terug. Zijn Tempest was bij Wittenberge door Fw-190’s neergeschoten waarbij hij om het leven kwam.
Zijn totaal aan bevestigde overwinningen bedroeg 7 of 8.

Promoties:
5 april, 1937: Acting Pilot Officer (on probation)
5 april, 1938: Pilot Officer
5 januari, 1940: Flying Officer
5 januari, 1941: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 1 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 mei 1941
Voordracht:
"Deze officier heeft zijn flight over een lange periode geleid met aanzienlijke vaardigheid en bekwaamheid gedurende waarin hij een aantal vijandelijke vliegtuigen heeft vernietigd. Sinds hij het commando van het Squadron op zich heeft genomen heeft hij aanzienlijk geholpen bij het briljante werk dat door het Squaron is verricht. Squadron Leader Brooker heeft voortdurend een uitstekend voorbeeld gesteld".
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 232 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
27 maart 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Deze officier heeft het Squadron continu in actie geleid tegen een overwegend superieur aantal vijandelijke vliegtuigen in Singapore en in Nederlands-Indie. Hij heeft heldhaftigheid vertoond, vastberadenheid en blijmoedigheid."

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Eenheid:
Reserve of Air Force Officers
Toegekend op:
1 december 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Deze officier heeft de hoogste mate van heldhaftigheid en vastberadenheid tijdens zijn aanvallen op de vijand vertoond. Gedurende een fase van intensieve luchtoperaties boven Noord-Frankrijk, voorafgaand aan de landing van de invasietroepen, leidde Wing Commander Brooker grote formaties van vliegtuigen in aanvallen op veel verschillende goed verdedigde doelwitten, waaronder een aantal radiostations. Veel van de behaalde successen kunnen worden toegeschreven aan de zorgvulldige planning van deze officier, zijn inspirende leiderschap en vaardigheid in gevecht. Zijn staat van dienst is uiterst indrukwekkend."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander
Toegekend op:
12 februari 1946
Aanbeveling:
Van mei tot augustus 1944 heeft deze officier een Wing met raketten bewapende Typhoons aangevoerd en in die tijd heeft hij veel riskante maar geslaagde aanvallen gedaan op zwaar verdedigde vijandelijke radarstations, militaire hoofdkwartieren en spoorwegen. Onder zijn commando heeft de wing minstens 87 vijandelijke toestellen vernietigd en 62 beschadigd. Deze grote prestatie is grotendeels te danken geweest aan de briljante voorbereiding en kundige leiding van Wing Cdr. Brooker.

Met ingang van 15 april 1945 (sindsdien overleden).
Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen