TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boyd, Archibald Douglas McNeill

    Geboortedatum:
    20 juni 1918 (Sheffield/South Yorkshire, Groot-Brittannië)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 72461
    Archie Boyd studeerde aan het Trinity College in Oxford waar hij vanaf 1938 diende bij het University Air Squadron. In oktober 1939 werd hij opgeroepen. Na zijn opleiding werd hij bij 100 Squadron geplaatst waar hij nachtjagerpiloot werd op de Beaufighter. Tegen maart 1942 hadden hij en zijn radarman vijf overwinningen opgeëist. Na zijn plaatsing als Squadron Leader Night Training kreeg hij in maart 1943 het commando over 219 Squadron. Nadat er een verbeterde radar was geïnstalleerd werd de eenheid overgeplaatst naar de Middellandse Zee om de konvooien te dekken die de zee overstaken voor de invasie van Sicilië. Hij keerde in februari 1944 naar de UK terug en eindigde zijn tweede tour in augustus. Tot aan 1945 diende hij als Wing Commander Night Operations op het hoofdkwartier van Fighter Command. Hij beëindigde de oorlog met 10 bevestigde overwinningen. Hij werd in februari 1946 door de RAF ontslagen. Hij ging toen bij Vickers Armstrong werken als testpiloot; later werd hij ingenieur en werkte aan atoomonderzeeërs. Vervolgens werd hij asssistent hoofd Verkoop en in 1961 directeur. In 1981 ging hij met pensioen.

    Promoties:
    ? : Pilot Officer
    18 april, 1940: Flying Officer
    18 april, 1941: Flight Lieutenant
    1 juni, 1942: Squadron leader (temp)
    24 juni, 1943: Squadron Leader (war sub)

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
    Eenheid:
    No. 600 (City of London) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    9 januari 1942
    Aanbeveling:
    Sq.Ldr. Boyd en F/Lt. Glegg hebben samen talloze operationele vluchten bij nacht gemaakt. Sq.Ldr. Boyd is een kundig en vastberaden piloot en hij heeft drie vijandelijke vliegtuigen vernietigd.
    F/Lt. Glegg heeft met zijn grote deskundigheid als waarnemer zijn piloot zeer geholpen bij de behaalde successen. Beide officieren hebben uitzonderlijke gretigheid en plichtsbesef getoond.

    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 219 (Mysore) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    3 maart 1944
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft in maart 1943 het commando over dit squadron op zich genomen. Hij is het grootste deel van de oorlog betrokken geweest bij operationele vluchten en sinds de toekenning van zijn DFC in januari 1942 heeft hij zeven vijandelijke vliegtuigen vernietigd en andere beschadigd. Het squadron heeft onder zijn leiding een belangrijke rol gespeeld in geslaagde operaties tijdens de campagnes in Tunesië en op Sicilië. Wing Cdr. Boyd heeft steeds opmerkelijke moed en intiatief getoond tijdens acties, naast grote bestuurlijke vaardigheden op de grond.

    Bronnen

    Foto