Beekmeijer, A.J. Phil

Geboortedatum:
2 oktober 1917 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
8 april 2009 (Amsterdam, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Korporaal
Eenheid:
Intelligence Squad, 1st Batallion, King’s Own Scottisch Borderers
Toegekend op:
12 mei 1951
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Voordracht:
“Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door, na zich reeds in 1942 geheel vrijwillig te hebben gemeld voor indeling bij een Brits zogenaamd ‘Commando” of ander onderdeel, op 17 September 1944, ingedeeld bij de “Intelligence Squad” van het ‘I Batallion King’s Own Scottisch Borderers, na nabij Wolfheze met een zweefvliegtuig uit de lucht te zijn geland, zich in de richting van ‘Het Planken Wambuis” (O. van Ede) te begeven.
Vervolgens door in de morgen van 18 September d.a.v. aan de strijd deel te nemen tegen de vijand, die de eigen landende parachutisten onder vuur nam, waarbij de vijand zware verliezen werden toegebracht.
Voorts door in de nacht van 18 op 19 September 1944 met de parachutisten in de richting van ARNHEM op te rukken totdat nabij de “Johanna Hoeve” op zware vijandelijke weerstand werd gestuit, waarna op 19 September 1944 aldaar zwaar vijandelijk mortiervuur en vuur uit vijandelijke vliegtuigen werd ontvangen.
Tenslotte door op 20 September d.a.v. in vermoeide toestand onder zwaar vijandelijk vuur aan de strijd te blijven deelnemen totdat hij met een afdeling van ongeveer 20 man, waarbij hij zich had aangesloten, onder vijandelijk tankvuur en vuur van scherpschutters uit bomen geraakte en uiteindelijk door een overmachtige vijand werd gevangen genomen.”
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen